Split (Güney Kore filmi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Split
스플릿 (Suepeullit)
YönetmenChoi Kook-hee
YapımcıNam Sung-ho
Lee Tae-hyun
YazarChoi Kook-hee
Oyuncular
MüzikChoi Yong-rak
Görüntü yönetmeniBaek Yoon-seuk
KurguKim Sun-min
StüdyoOpus Pictures
DağıtıcıOpus Pictures
Çıkış tarih(ler)i9 Kasım 2016 (2016-11-09) (Güney Kore)
Süre116 dakika
Ülke Güney Kore
DilKorece
Hasılat5,3 milyon dolar

Split (Korece: 스플릿 (Suepeullit)) Choi Kook-hee'nin yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı 2016 tarihli Güney Kore filmidir.[1] Filmde Yoo Ji-tae, Lee Jung-hyun, Lee David ve Jung Sung-hwa rol alıyor. Filmi yaklaşık 757 bin kişi sinemalarda izledi.[2] Film 5 milyon dolardan fazla hasılat elde etti.[3] Filmin yönetmeni ve senaristi bovling oyununda iyi bir performans gösteren otizmli biriyle karşılaştıktan sonra filmin senaryosunu yazmaya başladı.[1] Split'in çekimleri Incheon şehrinde terkedilmiş bir fabrikada başladı.[4] Filmin oyuncusu Yoo Ji-tae, karakterine daha özgür bir görüntü verebilmek için saçına perma yaptırdı[5] ve filmden önce sıkı bir şekilde bovling çalıştı.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Cheol-jon bir zamanlar efsane olarak anılan bir bovling ustasıdır. Ancak talihsiz bir kaza sonrası kariyerinde düşüş yaşamış ve artık bahisçiler için bovling oynamaya başlamıştır. Kurbağa lakaplı bir adama yüklü borcu vardır. Bu borcu ödeyebilmek için kumar oyunlarındaki aracısı Hee-jin ile birlikte bovling salonlarında mücadele etmektedir. Bir gün otizmli bovling dahisi Young-hoon ile tanışırlar. Cheol-jong, Young-hoon'a bovling öğretmeye başlar. Young-hoon ona güvenir. İkisi takım olup bovling müsabakalarında yer almaya başlarlar.[6]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
Yoo Ji-tae Yoon Cheol-jong
Lee Jung-hyun Joo Hee-jin
Lee David Park Young-hoon
Jung Sung-hwa Doo Joong-oh (Kurbağa)
Kwon Hae-hyo Başkan Baek
Moon Young-soo Gri saçlı adam
Jang Hee-woong Moo-kyung
Kim Hye-na Bayan Yoon
Yang Dong-tak Avcı şapkası
Park Chul-min Park Yoon-bae

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "'Split' bowls its way into hearts: The heartwarming drama tells refreshing tale of love for a sport". Korea JoongAng Daily. 7 Kasım 2016. 22 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2016. 
  2. ^ "Split - 🔢 South Korean Box Office (Korean Movie, 2016, 스플릿)". HanCinema (İngilizce). 17 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Split". Box Office Mojo. 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Yoo Ji-tae gets out of the suit and begins filming 'Split' @ HanCinema". www.hancinema.net (İngilizce). 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  5. ^ "[Interview] 'Split' Yoo Ji-tae suggested foil perm for movie image @ HanCinema". www.hancinema.net (İngilizce). 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  6. ^ "KMDb - 한국영화데이터베이스". www.kmdb.or.kr (İngilizce). 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]