Spiridon Mavroyeni Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Spiridon Mavroyeni sayfasından yönlendirildi)
Spiridon Mavroyeni Paşa
Mavroyeni Paşa'nın The Life of Constantine Caratheodory by Mavrogenis

Ispiro Mavroyani veya Spiridon Mavroyeni Paşa (d. 1817 - ö. 1902), Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in özel hekimi, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane hocası, Cemiyet-i Tıbbiye-i Şahane başkanı ve Meclis-i Ayan üyesiydi.[1]

Spiridon Mavroyeni Paşa 1817 yılında İstanbul'da doğdu.[2] 1835-1845 yılları arasında Viyana’da ve sonra Halkis'de tıp öğrenimi gördü. Bir süre Paris'te de tıp çalışmalarını sürdürdükten sonra 1849 yılında Maltepe Askeri Hastanesi’ne doktor, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'ye de hoca olarak atandı. 1850'li yılların sonuna doğru da Osmanlı Sarayına hekim olarak atandı. Daha tahta çıkmadan önce II. Abdülhamit'in özel hekimi oldu ve bu görevi ölümüne kadar sürdürdü. Cemiyet-i Tıbbiye-i Şahane’nin kurulmasına yardımcı oldu. Derneğin yayın organı olan Gazette Médicale d’Orient‘da ve ayrıca kendi yayımladığı Gazette des Hôpitaux Civils et Militaires de l’Empire Ottoman (Ceride-i Emakin üs-Sıhha) adlı Fransızca-Osmanlıca dergide çeşitli makaleleri yayınlanmıştır.

I. Meşrutiyet'in ilanından sonra kurulmuş olan ilk Osmanlı Ayan Meclisi'nde de üyelik yapmış olan Mavroyeni Paşa 1902 yılında İstanbul'da öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]