İçeriğe atla

Somaliland'da Hristiyanlık

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Somaliland'daki Hristiyanlar, sayıları 100 ila 200 kişi arasında değişen küçük bir azınlıktır.[1] Somaliland Hristiyanları, çoğunlukla dinlerini gizlice uygulamaya devam eden komşu ülkelerden gelen mültecilerden oluşur. Ülkedeki Hristiyanların çoğu yabancı kökenlidir.[2] Hristiyan demografisi, Birleşmiş Milletler çalışanlarını veya Hargeisa'da üsleri olan diğer insani yardım kuruluşlarını içerir.[2] Ancak 2021 itibarıyla, Somaliland'da en azından bazı bilinen yerel Hristiyanlar bulunur.[3] Kilise ve Caritas International gibi kurumlar da yardım ve hayır işleri yürütür ve ayrıca okulların ve hastanelerin tamiri, gıda yardımı ve yoksul çocuklara yardım gibi programlar yürütür. [kaynak belirtilmeli]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Arkeologlar, Heis yakınlarında bulunan antik Mundus kentinde, beşinci yüzyılda Hristiyan cemaatlerinin varlığının kanıtlarını buldular. Buradaki kazılarda, 1. ve 5. yüzyıllar arasındaki bir zamana ait, üzerinde Hristiyan sembolleri bulunan Roma cam eşya parçaları ve çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Bu eserler arasındaki yüksek kaliteli bir millefiori örneği; yeşil bir arka plan üzerine yerleştirilmiş kırmızı çiçek disklerine sahiptir.[4] İslam'dan önce ortaya çıkmış olsa da, Hristiyanlığın sömürge dönemi sonrasına kadar Somaliland'da hiçbir dayanağı yoktu.

Britanya Somalisi[değiştir | kaynağı değiştir]

2017'de kapatılan Roma Katolik kilisesi, Hargeisa

1913'te, sömürge döneminin ilk zamanlarında, Somaliland'da neredeyse hiç Hristiyan yoktu ve Britanya Somalisi'ndeki Katolik misyonlarına bağlı okullardan ve yetimhanelerden gelen yaklaşık 100 ila 200 Hristiyan vardı.[5] Bugün bölgedeki az sayıda Hristiyan, çoğunlukla Aden, Cibuti ve Berbera'daki benzer Katolik kurumlardan geliyor.[6]

Somaliland, Afrika Boynuzu'ndaki piskoposluk bölgesi içinde ve Mısır'daki Anglikan piskoposluğunun idaresi altında bulunur. Ancak bölgede mevcut bir Anglikan topluluğu yoktur. Bununla birlikte, 1990'dan beri Mogadişu'dan hiçbir piskopos atanmamıştır ve şu anda Cibuti piskoposu, piskoposlukta bir apostolik yetkili olarak hizmet vermektedir.[7] Adventist Misyonu, Somaliland'da hiç üyesi olmadığını belirtiyor.[8][9]

Alakalı eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tripodi, Paolo. The Colonial Legacy in Somalia (Somali'deki Sömürge Mirası). St. Martin's Press. New York, 1999.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "World Christian Encyclopedia (2nd Edition), Volume 1, p. & Nbsp
  2. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Automatically generated 1 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ "Somaliland Christians released after offences-against-Islam charges dismissed". somalilandsun.com. 8 Haziran 2021. 6 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Glass from Quseir Al-Qadim and the Indian Ocean Trade, Issue 53. Oriental Institute of the University of Chicago. 1992. s. 37. ISBN 0918986877. 
  5. ^ Charles George Herbermann, The Catholic encyclopedia: an international work of reference on the constitution, doctrine, discipline, and history of the Catholic church, Volume 14, (Robert Appleton Company: 1913), p. 139.
  6. ^  Herbermann, Charles, (Ed.) (1913). "Somaliland". Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  7. ^ "Diocese of Mogadishu, Somalia". GCatholic. 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2016. 
  8. ^ "Global Mission's Top 10 Places to Pray for – REGION: NORTH Africa – Somalia". 1 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2021. 
  9. ^ "Adventist Mission". 1 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2017.