Shrine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Shrine (Islam agirlikli Rit) sayfasından yönlendirildi)

Shrine (İslam ağırlıklı Rit), Masonlukta Skoç Riti, York Riti gibi bir de Shrine mevcuttur. Shrine'ı diğer Ritlerden ayıran bir diğer öncelikli özelliği, İslami bazlı olması ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan birçok alıntılarının bulunmasıdır. 2 Üstad Mason'un bir gün Mısır ziyaretinde Mısır'ın kültürü, dini, dili ve tarihinden etkilenmesi ile bu Riti kurmaya karar vermesi sonucunda, Shrine Riti (resmi olarak) 1870'te kurulmuştur. Muntazam Masonluğun öncelikle Amerika'da bulunan en önemli ve özel Ritlerinden biridir.

Bazı özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Üst yönetim kuruluna Divan denir.
  2. Üyeler, toplantılarında ve halka açık olarak düzenledikleri faaliyetlerde Fes takarlar. Fes'in ön kısmında genellikle bağlı olduğu Loca ismi yazar.
  3. Localarının isimleri genellikle İslami ağırlıklıdır. Al-Koran, Al-Kader, Nur, Medinah vb.
  4. Öğretiler, Osmanlı İmparatorluğu ve İslami kaynaklı olup, tasavvufi bilgiye önem verirler.
  5. Çocuk hastaneleri yaptırırlar. Bu hastaneler öncelikle yanmış ve yanık hastalıkları olan çocuklara hizmet verir. Verilen hiçbir hizmetten ücret alınmaz. Hastaneye gelen bütün çocuklar ücretsiz olarak tedavi edilir.
  6. Shrine Riti mensupları genellikle kendileri de, kendi yaptırdıkları hastanelerde çalışırlar. Bu çalısmaların karşılığında hiçbir ücret almazlar. Gönüllü olarak çalışırlar.
  7. Hastanedeki çocukları yine kendileri eğlendirirler. Partiler düzenlerler, müzikler çalarlar. Palyaço kıyafetleri giyerler ve çocukları eğlendirirler.
  8. Yakın geçmişe kadar bütün Shrine Riti mensupları 32. Derece İskoç Riti Masonlarından oluşurdu. Ancak birkaç yıl önce bu kural Üstad Mason olmanın yeterli görülmesi ile değiştirildi. Bu kuralın yakın tarihte değişmesi nedeniyle, hâlâ Shrine Riti mensuplarının çoğunluğu, ileri yaştaki Muntazam Mason Kardeşliğinden oluşmaktadır.
  9. Derece sistemi yoktur. Shrine Riti mensupluğuna tören ile katılınır. Giriş Ritüelinden sonra herkes aynı derecede birer Shrine Kardeşi (Shriner)'dir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]