SHINee

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Shinee sayfasından yönlendirildi)
SHINee
Shinee, Mayıs 2018'de Marie Claire Korea dergisi için poz verirken
Soldan sağa: Minho, Taemin, Key, Onew
Genel bilgiler
Başladığı yerSeul, Güney Kore
TarzlarK-pop, R&B, Dans
Etkin yıllar2008-günümüz
Müzik şirketiS.M. Entertainment (Güney Kore)
EMI Music Japan (Japonya)
Avex Group (Asya)
İlişkili hareketlerSM Town
Resmî sitehttp://shinee.smtown.com
ÜyelerOnew
Key
Minho
Taemin
Eski üyelerJonghyun

Shinee (Korece샤이니, telaffuz /ˈʃaɪniː/ "shiny"; stilize biçimi ile SHINee), 2008 yılında S.M. Entertainment tarafından kurulmuş Güney Koreli erkek grubudur. 25 Mayıs'ta SBS'in Inkigayo programında "Replay" (Korece누난 너무 예뻐; Noonan Neomu Yeppeo) şarkısıyla çıkış yapmışlardır. Grubun şu anda dört üyesi vardır: Onew, Key, Minho ve Taemin. Grup üyesi Kim Jonghyun 18 Aralık 2017 yılında intihar etmiştir.[1]

SHINee çıkışlarından bu yana 9 full albüm (5 Korece ve 4 Japonca), 5 mini albüm, 3 konser albümü ve çeşitli Japonca teklilerin yanı sıra Korece şarkılarının Japonca versiyonlarını yayınladı. Birçok ödül kazandılar, 4 konser turu düzenlediler ve kendi reality şovlarında rol aldılar. SHINee, "SHINee Trend"ini başlatmış olan moda ikonu olarak kabul edilir ve son derece senkronize, zor dans koreografileriyle bilinir.

Japonca çıkışlarını 22 Haziran 2011'de Korece teklileri Replay'in Japonca versiyonunu yayınlayarak yaptılar ve satışlarda 100,000 kopyayı aşarak Oricon'da Güney Koreli bir grup tarafından kaydedilen en yüksek satış rakamına ulaştılar. İlk Japonca stüdyo albümleri The First 7 Aralık 2011'de yayınlandı. 2. Japonca albümleri Boys Meet U 26 Haziran 2013'te yayınlandı. 3. Japonca albümleri I'm Your Boy, 24 Eylül 2014'te yayınlandı ve 4. Japonca albümleri DxDxD 1 Ocak 2016'da yayınlandı.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

2008: Çıkış ve The SHINee World[değiştir | kaynağı değiştir]

SM Entertainment tarafından grubun ilk mini albümü olan Replay 23 Mayıs 2008'de piyasaya sürülmüştür. Mini albüm Kore Müzik listelerine 10. sıradan giriş yaptı ve 2008'in ilk yarısında 17,957 kopya satarak 8. sıraya kadar yükseldi. 7 Haziran 2008'de SHINee, diğer Güney Koreli şarkıcı ve gruplarla Seul Olimpiyat Stadyumu'nda Dream Concert'a katıldı.

Grup ilk ödülünü (Ayın Çaylağı), 22 Haziran 2008'de Cyworld Dijital Müzik Ödüllerinde kazandı. SHINee 18 Ağustos 2008'de Seul Olimpiyat Stadyumu'nda yapılan SM Town Live '08 konserinde yer aldı. 23 Ağustos 2008'de, MNet 20's Choice Awards 2008 ödül törenine katıldılar ve "Hot New Star" ödülünü kazandılar.

SHINee ilk full albümü The SHINee World'ü 28 Ağustos 2008'de yayınladı. Bu albüm listelere 3. sıradan giriş yaptı ve 30.000 kopya sattı. Albümden yayınlanan ilk single "Sanso Gateun Neo" (산소 같은 너 (Love Like Oxygen)" sözlerini Danimarkalı söz yazarı ve prodüktör ekibi Thomas Troelsen, Remee ve Lucas Secon'ın yazdığı, Martin Hoberg Hedegaard'ın "Show the World" şarkısının remake versiyonudur.

18 Eylül 2008'de SHINee'nin "Sanso Gateun Neo (Love Like Oxygen)" şarkısı M! Countdown'da ilk birinciliğini kazandı. Birkaç gün sonra, SBS'in Popüler Songs'unda aynı şarkıyla "Mutizen" ödülünü aldılar.

SHINee Japon kız grubu Berryz Kobo ile 5. Asya Müzik Festivali'nde "En İyi Yeni Sanatçı" ödülünü kazandı. Grup 30 Ekim 2008'de "Stil İkonu Ödül Töreni" ne katıldı ve "En İyi İkon Ödülü" nü kazandı. Aynı günde, "The SHINee World" albümünün "A.Mi.Go." adlı repackage albümü piyasaya sürüldü. Bu albümde yeni şarkı olarak, "Forever or Never", "Sa. Gye. Han (사.계.한) (Love Should Go On)'un remix versiyonu ve promosyon şarkısı "A.Mi.Go" (아.미.고) yer alıyordu. A. Mi. Go. Korece "Areumdaun Minyeorueljoahamyeon Gosaenghanda" (아름다운 미녀를 좋아하면 고생한다) "Güzel bir bayana aşık olursan acı çekersin"in kısaltılmış versiyonudur.

15 Kasım 2008'de,MNet'in KM Müzik Festivali'nde yeni çıkmış olan gruplar U-KISS, 2PM, 2AM ve Mighty Mouth'u geride bırakarak "En İyi Erkek Çaylak" ödülünü kazandılar.23. Altın Disk Ödülleri'nde şarkılarının medley versiyonunu sergilediler ve "YEPP Newcomer Album" ödülünü kazandılar.

2009: Romeo ve 2009 , Year of Us[değiştir | kaynağı değiştir]

Şubat ayı başlarında SHINee Davichi ve Mighty Mouth ile 18. Seul Müzik Ödülleri'nde "En İyi Yeni Grup" ödülünü kazandı. Sonra SM Entertainment, SHINee'nin 21 Mayıs 2009'da ikinci mini albüm Romeo ile geri dönüş yapacağını açıkladı. 18 Mayıs'ta Corbin Bleu'nun "Deal With It" şarkısı yeniden uyarlanarak piyasaya sürülmüştür.

Daha sonra Onew'nun dişinde olan bir sorundan dolayı geri dönüşün 25 Mayıs 2009'a ertelendiği açıklandı. Sonunda SHINee 5 Haziran 2009'da KBS'in Music Bank programında geri dönüş performansı yaptı ve ilk etapta ödül aldı.

Grup üçüncü mini albüm 2009, Year Of Us'ı 19 Ekim 2009'da Romeo albümü çıktıktan beş ay sonra piyasaya sürdü. SM Entertainment bu single'ın grubun vokallerini ve üyelerin benzersiz niteliklerini göstereceğini belirtti. İlk single "Ring Ding Dong" 14 Ekim'de dijital olarak piyasaya sürüldü. Grup geri dönüşünü 16 Ekim'de KBS'in Music Bank programında yaptı. Aralık başlarında SHINee şirket arkadaşları olan Super Junior ile 24. Altın Disk Ödülleri'nde Popülerlik ödülü kazandı. Şubat 2010'da, grup 19. Seul Müzik Ödülleri'nde "BonSang" ödülünü kazandı.

2010: Lucifer ve ilk Konserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

SM Entertainment yeni albüm için 8 Temmuz 2010 tarihinde Minho'dan başlayarak ve 12 Temmuz'da da Key ile bitirerek her üyenin bireysel fotoğraf tanıtımlarını yayınladı. Bu tanıtım 14 Temmuz 2010'da SM Entertainment'in YouTube'da kendi kanalında çıkan müzik videosu içindi. Grup aslında 16 Temmuz'da KBS Music Bank programında sahneye geri dönüş yapacaktı fakat 8 Temmuz Dream Team 2 çekimleri sırasında Minho'nun ayak bileğinin sakatlanması nedeniyle geri dönüş 23 Temmuz 2010'a ertelendi.

Lucifer isimli ikinci full stüdyo albümü Güney Kore'de 19 Temmuz 2010'da yayınlandı. Lucifer isimli müzik videosu da aynı gün yayımlandı. Yayınlandığı bir saatte albüm Güney Kore'deki dijital satış grafiklerinde birinci oldu. Albümdeki bu şarkı "her zamankinden daha özenle seçilmiş" ve albüm "dinleyicilere üyelerin vokal becerilerinin daha fazla olduğu ve farklı müzikal kişilikleri için büyük bir şans verdiğinden" bahseder. Grup 23 Temmuz 2010'da KBS'in Music Bank programında geri dönüş yaptılar. Albümün tekrar düzenlenmiş versiyonu 1 Ekim'den Hello ismiyle piyasaya sürüldü. Hello isimli müzik videosu da 4 Ekim'de yayımlandı. Yeniden yayınlanan albümde 3 yeni şarkı bulunmaktadır.

İkinci albüm için tanıtım faaliyetleri ortasında grup, şirket arkadaşlarıyla beraber SMTown Live '10 Dünya Turu'na katıldı. Ayrıca daha sonraki tarihlerde Şanghay ve Los Angeles'ta da konserler yapıldı.

26 Aralık 2010'da SHINee ilk konseri olan SHINee World'ü Japonya'nın Tokyo şehrindeki Yoyogi Ulusal Spor Salonu'nda düzenledi. Yaklaşık 24.00 kişi konsere katıldı. Ayrıca ikinci albüm Lucifer'dan balad parça olan Quasimodo'nun müzik videosunu yayımladılar. Grup ayrıca, 2011 yılında milyon satan, şarkıcı-söz yazarı olarak da bilinen Hikaru Utadu'nun ünlü plak şirketi EMI Müzik Japonya altında ilk Japon dili albümlerinin piyasaya çıkacağını açıkladı.

2011: Japonca Çıkış[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Ocak 2011'de SHINee Seul Olimpiyat Parkı Stadyumu'nda SHINee World konserini yaptı. 2 Ocak'ta Seul konserinin ikincisi çıkmadan önce SHINee bir basın toplantısı düzenledi. Grup Mart ayında Japonya'da çıkış yapacağını, üyelerin de 2010'da başarılarını yansıttıklarını ve gelecek planları hakkındaki birçok soruya cevap verdi.

16 Mayıs 2011'de EMI Müzik Japonya kendi resmi YouTube kanalı aracılığıyla Replay'in Japonca versiyonunun tanıtım videosunu yayınladı. Müzik videosu da aynı kanalda 27 Mayıs'ta yayınlandı. Single Japonya'da 22 Haziran'da yayınlandı ve sadece ilk haftasında 91.000'den fazla kopya sattı. Koreli bir idol grubun çıkış şarkısına göre Oricon listelerinde ikinci sıraya çıkmak yeni bir rekor. Albüm 100.000'den fazla kopya sattığı için Altın Albüm sertifikası aldı.

İmaj ve Yetenek[değiştir | kaynağı değiştir]

SHINee, boğazlı spor ayakkabı, dar kot pantolon ve renkli kazak özellikli, tasarımı Ha Sang Baek (하상백) tarafından yapılan moda stili olarak tanınır. Stilleri öğrenciler arasında moda trendi olmuş ve medya bunu "SHINee Trend'i" olarak adlandırmıştır. Bu sonuç Smart, Kore kozmetik şirketi Nana's B ve Reebok'u teşvik etmiştir.....

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lee Jinki (이진기), daha çok sahne ismi Onew (온유) ile tanınır. Grubun lideri ve vokalistidir. 14 Aralık 1989'da Gwangmyeong, Gyeonggi-do'da doğdu. 2006'da S. M. Academy Casting'de keşfedildi. Onew Banana Girl grubunun eski üyesi Lee Hyun Ji ile "Vanilla Love" şarkısında ve şirket arkadaşı Girls' Geneation grubundan Jessica ile "Il Nyeon Hu (One Year Later)" şarkısında düet yaptı.

Minho,Taemin ve Jonghyun

Kim Jonghyun (김종현), çoğunlukla Jonghyun olarak bilinir. Grubun ana vokalistidir. 8 Nisan 1990'da Seul'de doğdu ve Seul'de büyüdü. 2005'te S. M. Casting System'de keşfedildi. SHINee ile çıkış yapmadan önce, Zhang Liyin ile onun ilk Çince albümü "I Will" için "Wrongly Given Love" (交错的爱) şarkısında düet yaptı.

Kim Kibum (김기범), genelde sahne adı olan Key (키) ile tanınır. Gruptaki ikinci ana vokalist ve rap yapanlardan biri. 23Eylül 1991'de Daegu'da doğdu. Dae Gu Young Shin Orta Okulu'nda yetenekli bir su kayakçısıydı. 2005'te S. M. National Tour Audition Casting'de keşfedildi. SHINee ile çıkış yapmadan önce Super Junior'ın Wonder Bo klibinde ek dansçı olarak göründü. Key 2009'da TVXQ: Seul, Kore, 3. Asya Tut Mirotic konserinde Xiah ile "Xiahtic" solosunda düet yaptı. 2010'da şirket arkadaşı olan TRAX'ın ilk mini albümünde "Trax Mini Album Volume 1" "치유 (Healing)" şarkısında düet yaptı. Daha sonra Girls' Generation'ın ikinci stüdyo albümü olan "Oh!"da "Hwaseongin Virus (Boys & Girls)" (Korece: "화성인 바이러스 (Boys & Girls)") şarkısında Key'in küçük bir parçası olabileceği duyuruldu.

Choi Minho (최민호), genelde Minho olarak bilinir. Grubun ana rapçisi ve vokalistidir. 9 Aralık 1991'de Incheon'da doğdu ve Incheon'da büyüdü. Ayrıca şarkılarında birkaç rap yazmıştır. 2006'da S. M. Casting System'de keşfedildi. SHINee ile çıkış yapmadan önce Mart ayında Ha Sang Baek'in "Seoul Collection F/W 08-09" için modellik yapmıştır. Girls' Generation'ın Gee klibinde ve VNT'nin çıkış klibi Sound'da oynamıştır. Ayrıca Minho KBS Dream Team Sezon 2'nin rol alan oyuncusudur. 20 Kasım 2010'da da KBS'in Özel Draması olan Pianist ile oyuncu olarak çıkış yaptı.

Lee Taemin (이태민), daha çok Taemin olarak tanınır. Grubun ana dansçısı ve ikinci ana vokalistidir. Grubun maknaesidir. 18 Temmuz'da Seul'de doğdu ve Seul'de büyüdü. Grubun en küçük üyesidir. 2005'te S. M. Open Weekend Audition Casting'de keşfedildi. Ayrıca Taehee-Hyegyo-Jihyun! (Korece: "태희혜교지현이!") sitcom'unda oyuncu olarak çıkış yaptı.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Albüm Detayları Listedeki En Yüksek Yerleri Satış Sertifikalar
KOR
[2]
JPN
[3]
The Shinee World 3 100.000+
Lucifer 2 14 129.785+ (Güney Kore)

Yeniden Düzenlenen Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Albüm Detayları Listedeki En Yüksek Yerleri Satış Sertifikalar
KOR
[2]
JPN
[3]
AMIGO 47
Hello
  • Yayın Tarihi: 30 Eylül 2010
  • Şirket: S. M. Entertainment
  • Format: CD, dijital indirme
78.452+ (Güney Kore)

EP[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Albüm Detayları Listedeki En Yüksek Yerleri Satış Sertifikalar
KOR
[2]
JPN
[3]
Replay 30.000 (Güney Kore; 2008)
Romeo 39 86.076 (Güney Kore)
2009, Year of Us
  • Yayın Tarihi: 14 Ekim 2009
  • Format: CD, dijital indirme
  • Şirket: S. M. Entertainment
40 83.184 (Güney Kore)

Single'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

Korece Single'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Yıl Listedeki En Yüksek Yerleri Albüm
KOR
[2]
"Noona Neomu Yeppeo (Replay)" 2008 3 Replay
"Love Like Oxygen" 1 The Shinee World / AMIGO
"AMIGO" 5
"Juliette" 2009 2 Romeo
"Ring Ding Dong" 1 2009, Year of Us
"Lucifer" 2010 2 Lucifer / Hello
" Hello" 7

Japonca Single'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Yıl Listedeki En Yüksek Yerleri Albüm
KOR
[2]
JPN
[3]
"Replay (Kimi wa Boku no Everything)" 2011 22 2 TBA
"Juliette" -

Reklam Single'ları[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Yıl Listedeki En Yüksek Yerleri Albüm
KOR
[2]
"Bodyguard" 2009 45 Albüm yayını değil
"JoJo" 16 2009, Year of Us
"Halu (X-Mas)" 2010 Albüm yayını değil

Turlar ve Konserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • SHINee World Tur (2010–2011)
  • Japonya Çıkış Premium Resepsiyonları Turu (2011)
  • Tokyo Dome (2015)

Şirkete Bağlı Turlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup ayrıca popüler manga serisi "Boys Over Flowers" Kore drama uyarlaması için "Stand By Me" adında bir şarkı yaptı. SHINee Smart için "Blue Pink Song" isimli bir şarkı yaptı. Samsung'un Anycall cep telefonu reklamı için dijital single yaptı. Dream dizisi için "Countdown" şarkısı ve Prosecutor Princess için "Fly High" şarkısını yaptı. Ayrıca 2010 Eylül'de, Kore Ulusal Turizm Web Drama'sının film müziğini yaptı.

Televizyon Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

SHINee MNet tarafından yapılan mini-seri reality show YunHaNam'ın konusu oldu. Bu show8 Ağustos 2008'den 16 Ekim 2008'e kadar sürdü. Ocak 2010'da SHINee KBS Hello Baby'nin ikinci sezonunda Jung Yoogeun isimli dört yaşındaki bebeğe baktı.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül
2008
2009
2010
2011

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kim, Gooyong (2020). From factory girls to K-pop idol girls : cultural politics of developmentalism, patriarchy, and neoliberalism in South Korea's popular music industry. Lanham, Maryland: Lexington Books. ISBN 978-1498548847. 
  2. ^ a b c d e f "Gaon Chart" (Korece). Gaon Chart. 3 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2010. 
  3. ^ a b c d "Shinee Japanese Discography on ORICON STYLE" (Japonca). Oricon. 11 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2010. 
  4. ^ (Korece) "Shinee wins Cyworld DMA's Rookie of the Month". Newsen. 22 Haziran 2008. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  5. ^ (Korece) "2008 MNET's Choice Awards". Newsen. 24 Ağustos 2008. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  6. ^ (Korece) "Shinee wins Best Newcomer Award". Newsen. 12 Kasım 2008. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  7. ^ (Korece) "Shinee wins Best Newcomer Award at Seoul Music Awards". Newsen. 12 Şubat 2009. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  8. ^ (Korece) "유이 탁재훈 '제19회 하이원 서울가요대상 더블MC 맡았어요'". Joins!. 3 Şubat 2010. 10 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2010. 
  9. ^ (Korece) "Shinee attends the 2nd Singapore Entertainment Awards". Newsen. 10 Mart 2010. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]