Şahbag Hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Shahbag Movement sayfasından yönlendirildi)
Şahbag'daki protesto için toplanan kalabalık

Shahbag Movement (Bangladeş Shahbag Kitle Hareketi). Abdul Quader Molla ve 1971 Bangladeş Kurtuluş Savaşı'nın diğer zanlıları için idam cezasi talebiyle, Dakka şehrinde 5 Şubat 2013 tarihinde başladı.[1][2] Aynı tarihte, Molla, kurtuluş savaşı sırasında işlediği belirlenen soykırım, cinayet ve (reşit olmayan kızlar dahil) tecavüz suçları nedeniyle Bangladeş Uluslararası Suç Mahkemesi tarafından ömür boyu hapse mahkûm edildi.[3] Molla, ona Kirpur Kasabi ("Mirpurer Koshai") lakabını yükleyen Dakkai'nın Mirpur bölgesindeki genis çapli katliamlar dahil pek çok ölüme neden olmak nedeniyle bu mahkeme tarafından suçlu bulundu. Hareket Dhaka'nin merkezi bölgesinde bulunan Shahbag kavşağında başladı. Genel olarak siyasi gündeme ilgisiz olduğu düşünülen yeni neslin bu hızla gelişen protesto ve halk hareketi sürecine göndermede bulunarak, aynı kavşak Nesil(Gençlik) Kavşağı (Projonmo Chottor) olarak da isimlendirilmeye başlandı. Benzer şekilde, Mısır Tahir Meydanı'nda gerçekleşen tarihi ve devrimsel harekete göndermede bulunarak, Shahbag Meydanı olarak da tanımlanmakta. Sahhbag'da nöbet tutan binlerce sivil, Molla idam cezasi alana kadar sokaklardan ayrılmayacağını belirtmekte.[4]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Protesters demand death for Bangladesh war crimes Islamist". Reuters. 6 Şubat 2013. 8 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2013. 
  2. ^ "Thousands in Bangladesh war crimes protest". Aljazeera. 7 Şubat 2013. 7 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2013. 
  3. ^ "Summary of verdict in Quader Mollah case 25 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", The Daily Star, 6 Şubat 2013
  4. ^ "Masses rally for death sentence to all war criminals". Bdnews24.com. 8 Şubat 2013. 11 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]