Hizmet köpeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Servis Köpeği sayfasından yönlendirildi)
İşitme köpeğinin kafası okşanıyor.

Hizmet köpeği, servis köpeği veya yardım köpeği, engelli bir kişiye yardım etmek veya destek olmak için eğitilmiş köpeklerdir. Birçok hizmet köpeği, bir hizmet köpeği organizasyonu veya profesyonel bir köpek eğitmeni tarafından eğitilir.

Terminoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

'Hizmet köpeği', engelli bir kişiye yardım sağlama ve kişinin engelini hafifletmeye yardımcı olma amacıyla özel olarak eğitilmiş köpekler için uluslararası olarak kabul edilmiş bir terimdir. Dünya çapındaki bir uluslararası hizmet köpeği sağlayıcıları ağı olan Assistance Dogs International, farklı yerlerde, özellikle de ABD içinde bazı terminoloji değişkenliği olduğunu belirtir. Tutarlı bir küresel terminoloji oluşturmak için çalışıyorlar ve "hizmet/yardım köpeği" (assistance dog) teriminin, hizmet köpeklerini eğiten ve sağlayan kuruluşlar ile hizmet köpekleriyle yaşayan engelliler tarafından benimsenen bir terim olduğunu belirtiyorlar.[1]

Ayırt edici özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir köpeğin hizmet köpeği olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekir:

  1. Köpeğin partneri engelli olmalı ve belirli ülke veya bölge sınırları içindeki engelliliğin yasal tanımına uymalıdır.
  2. Köpeğin partnerinin engelini bir şekilde hafifletmek için özel olarak eğitilmesi gerekir, örneğin kapıları açmak, yüksek kan şekerini veya alerjenleri tespit etmek ve bunları bildirmek, çalan bir telefonu haber vermek, görme veya hareket engeli olanları yönlendirmek gibi.
  3. Köpeğin toplum içinde rahatsızlık vermemesi, yabancılar için güvenli olması, iyi huylu olması, sağlıklı olması ve hijyen tehdidi oluşturmaması için üst düzeyde eğitilmesi gerekir.
  4. Bazı yardımcı köpekler, kalın harfli koşum takımları takarlar, ancak bu kanunen zorunlu değildir.

Bireysel ülkeler ve bölgeler, bu uluslararası kriterlerin dünya çapında geniş bir kabul görmesiyle özel yasalara ve düzenlemelere sahip olacaktır.[2][3]

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahibinin ayağa kalkmasına yardım eden harekete yardımcı köpek.

Hizmet köpeklerinin yaygın örnekleri şunlardır:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Guide to Assistance Dog Law" (PDF). Assistance Dogs International. Assistance Dogs International. 11 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Assistance Dogs. A Guide For All Businesses" (PDF). 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Standards". Assistance Dogs Europe. 3 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]