Pupiller ışık refleksi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mürekkep balığının W-shaped pupilinde ışık kapandığında dilatasyon izlenebilmektedir.

Pupil ışık refleksi (PLR) ya da fotopupiller refleks, retina’ya düşen ışık miktarı arttığında yani bir göze ışık tutulduğunda her iki gözün pupilla’sında miyozis olması ile karakterizedir.[1] Işık tutulan gözün pupilla’sının küçülmesine direkt ışık refleksi, diğer göz pupilla’sının küçülmesine ise indirekt (konsensüel) ışık refleksi denir. Pupilla’da küçülme olursa, refleks “pozitif”, küçülme olmazsa refleks “negatif” olarak değerlendirilir. Daha fazla ışık yoğunluğu pupilin daralmasına neden olurken, daha düşük ışık yoğunluğu pupilin genişlemesine (midriyazis, genişleme; dolayısıyla daha fazla ışığın girmesine izin verir) neden olur. Böylece, gözbebeği ışık refleksi göze giren ışığın yoğunluğunu düzenler.[2] Bir göze gelen ışık, her iki pupillanın da daralmasına neden olur.

Muayene[değiştir | kaynağı değiştir]

Işık reaksiyonunda çok aydınlık olmayan bir odada, hasta karşıda sabit bir noktaya bakarken göze lateralden ışık yaklaştırılarak pupillanın küçülmesi (miyozis) kontrol edilir. Bu yolun aferenti optik sinir (II), eferenti ise okulomotor sinir (III) olduğundan her iki yolun da sağlam olması gerekir. Direkt ışık refleksi ışık tutulan, indirekt ışık refleksi de karşı gözdeki pupil küçülmesini ifade eder. Hastanın bir gözünde optik sinir lezyonu olursa bu gözde direkt ışık refleksi alınamaz, ancak indirekt olanı saptanır (Marcus Gunn pupili veya aferent pupil defekti).[3]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SAĞLIK HİZMETLERİ MYO OPTİSYENLİK". 27 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  2. ^ Neuroscience. 4th ed. Sinauer Associates. 2008. ss. 290-1. ISBN 978-0-87893-697-7. 
  3. ^ "Optik sinir" (PDF). 4 Eylül 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2021.