Polonya Askerî Örgütü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Polonya Askeri Örgütü sayfasından yönlendirildi)
Józef Piłsudski, 1917 yılında Polonya Askeri Örgütü Komutanlığını ziyaret ederken

Polonya Askeri Örgütü, (Lehçe: Polska Organizacja WOJSKOWA, POW) Ağustos 1914 yılında Józef Piłsudski tarafından oluşturulan gizli bir askerî örgüttür. I. Dünya Savaşı sırasında, İttifak Devletleri için istihbarat topladı ve Ruslara karşı sabotaj eylemleri düzenledi. Örgüt Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ın emri altındaydı.

Örgütün fazla kayıp vermesine rağmen Rusları yendikleri Kostiuchnówka Savaşı, 5 Kasım Yasası'nın hazırlanmasında ve bu yasa ile kurulan Polonya Krallığı'nın kurulmasında etkili oldu. Develtin kurulmasıyla militanlar devletin resmî ordusu olacaktı. Krallığın kuruluşu ile ordu, Almanlar ile birlikte savaşmaya devam edecekti. Ancak meydana gelen yemin krizi yüzünden ordu bunu kabul etmedi. Bunun üzerine Almanlar, Polnische Wehrmacht'ı kurdu.

Askeri örgütün 1914 yılında birkaç yüz kişilik militanı varken Haziran 1916 yılında 25.000 1918 yılında ise 30.000 militanı olacaktı. Daha sonra Sovyetler'in onayı ile kurulan İkinci Polonya Cumhuriyeti'nin resmî ordusunun bel kemiği olacaktı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]