Pil yatağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İkili pil hücresine sahip pil yatağı.

Pil yatağı, elektrik ve elektronik devreler'de kullanılan ve devreye güç kaynağı sağlayan pillerin, sistemler ile olan elektriksel akım bağlantısını kurmak için ve çoklu pil kullanımı sırasında, devredeki karışıklığı engellemek için kullanılan, genellikle plastik malzemeden üretilen yardımcı devre elemanıdır.

Bir anot ve bir de katot kutuplara sahip uçları bulunmaktadır. Ve kutupların ucunda iletken metal yay veya iletken metal levha bulunur. Böylece devreye bağlı olan kablolar ile devre tamamlanır. Pil yatağının tasarımına göre pil, doğru kutuplarda yatağa yerleştirelek devrenin akım bütünlüğü sağlanır. Piller doğru akım (DC) kaynağıdır.[1] Bu sebeple pil yataklarıda doğru akım ile çalışan sistemlere eklenebilir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1800'lü yıllarda, el fenerleri ve radyo gibi tüketici ürünleri için pil yatağı kullanım patentleri verilmiştir.[2] Pil yatakları çalışma üzerine değil anonim olarak bir parça şeklinde keşfedilmiştir. patent no'su ise 617.592'dir.[2] Alkalin pilleri kabul eden bir metal el feneri için Mart 1898 tarihli olarak ilk kez kullanıldığı bilinmektedir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Pil tarihi

Devre elemanları

Elektrik akımı

Alkalin pil

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pil Nedir? Pil Hakkında Bilgi | ELEKTRİK REHBERİNİZ". 6 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  2. ^ a b c "Battery Holders History". www.batteryholders.org. 12 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020.