Pil geri dönüşümü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Piller çevreye atıldıkları takdirde insan ve çevre sağlığına zarar verirler.
Bir geri dönüşüm tesisinde pillerde bulunan kurşun'u ayırma süreci. Kurşun zararlı bir madde olduğu için bu işlem sırasında işçilerin maske takması ve güvenli elbiseler giymesi gerekir.

Pillerin geri dönüşümü, kullanım ömrünü tamamlayan pillerin insan sağlığına zarar vermemesi ve ekonomiye tekrar kazandırılması amacıyla barındırdığı zararlı kimyasal ve ağır metallerin bertaraf edilmesi ve geri dönüşüm sürecidir. Piller, kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakıldığı takdirde bu zararlı kimyasal ve ağır metallerin toprak ve su kirliliğine sebep olma riskleri vardır.

Aküler de birer pil çeşitidir. Pillerin içinde cıva, kurşun, nikel gibi ağır metaller bulunur. Bunlar, hem çevre hem de insan sağlığı açısından zehirli maddelerdir. Atık pillerin çöpe atılması çevre kirliliğine yol açar ve insan sağlığına zarar verir. Atık pilleri çevrede azaltmanın yolu, yeniden doldurulabilir şarjlı piller kullanmaktır. Kullanım ömrü bitmiş piller toplama kutularına atılarak geri dönüşüm tesislerinde değerlendirilir. Pillerin uzun ömürlü olanlarını kullanmak daha ekonomiktir.

Türlerine göre pil geri dönüşümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Pillerin çoğu geri dönüştürülebilir. Ancak bazı pillerin geri kazanımı diğerlerine göre daha kolaydır: otomotivde kullanılan akü ve daha çok saatlerde kullanılan düğme piller. Alkalin pil ve şarj edilebilir piller de geri kazanılabilir.

Akü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurşun ve asit karışımına sahip aküler, geri kazanılabilir. Otomotivde, küçük araçlarda ve kesintisiz güç kaynağı'nda kullanılan akülerdeki asit ve kurşun nötralize edilerek ayrıştırılır ve yeniden kullanılması sağlanır. Kazanılan bu malzemeler yeni pil üretimi dahil birçok alanda kullanılabilir.

Gümüş oksit piller[değiştir | kaynağı değiştir]

Saat, oyuncak ve bazı tıbbi malzemelerde kullanılan gümüş oksit piller (düğme pil) az miktarda cıva içerir. Birçok ülkede bu cıvanın uygun yöntemlerle bertaraf edilmesine dair çeşitli mevzuatlar vardır. Gümüş oksit piller cıvanın çevreye zarar vermemesi ve tekrar kullanılabilmesi için geri dönüşüm sürecine tabi tutulur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Electric battery recycling ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur