İçeriğe atla

Pazartesi Cumartesiden Başlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pazartesi Cumartesiden Başlar
Понедельник начинается в субботу
YazarArkady ve Boris Strugatsky
ÜlkeSovyetler Birliği
DilRusça
TürRoman
Yayım1965 (özgün)
2016 (Türkçe)
Sayfa288

Pazartesi Cumartesiden Başlar (RusçaПонедельник начинается в субботу), Arkady ve Boris Strugatsky kardeşler tarafından 1965 yılında yazılan bir bilimkurgu/bilim fantezi tarzında romanıdır. Kitap içi ilistrasyonlar Yevgeniy Migunov tarafından çizilmiştir. Roman Rusya'nın kuzeyinde hayali bir kasabada geçer. Bu kasabada büyü üzerine gizli bir araştırma yapılmaktadır.

Roman, Sovyetler Birliği'nin bilim kurumlarının yetersiz yönetimini, kendini göstermeyi seven ve sahtekar profesörlerini ve çok sayıda ekipman hatalarını göstererek hicveder şekilde yazılmıştır.

Büyü araştırmalarının yapıldığı kuzeybatı Rusya'daki kurgusal bir kasabada geçen roman, Sovyet bilimsel araştırma enstitülerinin bir hicvidir. Bilim insanlarının hafta sonlarının var olmadığını ima eden başlıkta da yansıtıldığı gibi, bilimsel çalışma etiğine idealist bir bakış açısı sunar. İdealizmleri, beceriksiz bürokratlar ve dürüst olmayan, gösteriş meraklısı bir profesörle tezat oluşturmaktadır.

Kuzey Rusya'nın kurgusal Solovets kasabasında bulunan “Büyücülük ve Sihirbazlık Bilimsel Araştırma Enstitüsü” (ya da Andrew Bromfield'in 2002 çevirisinde “Ulusal Büyücülük ve Thaumaturji Teknolojisi Enstitüsü”, “NITWITT” olarak kısaltılmıştır), herkesin özenle çalıştığı bir yer olarak tasvir edilir, aksi takdirde dürüstlüklerini kaybetmeleri kulaklarının giderek daha kıllı hale gelmesiyle sembolize edilir. Bu kıllı kulaklı insanlar idealist bilim insanları tarafından küçümsenmektedir. Ahlaki açıdan daha geri kalmış örnekler, konumlarını haklı çıkarmak için daha saçma ve anlamsız sözde araştırmalar yürütürken, kendilerini en çok yücelten ve kendi önemlerinden emin olanlardır.

Sovyet bürokrasisini en kötü haliyle anlatan ve aynı karakterlerin çoğunu içeren çok daha grotesk bir hiciv olan Troyka'nın Hikâyesi adlı bir devamı vardır.

Çeviriler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk İngilizce çevirisi 1977 yılında DAW Books tarafından yayımlanmıştır.[1] Ağustos 2005'te Seagull Publishing, Londra, Andrew Bromfield'in Monday Starts on Saturday (ISBN 978-0954336820) adlı çevirisini yayımlamıştır.[2] Yayınevi kitabı “Harry Potter'ın 40 yıl önce yazılmış Rusça karşılığı” olarak tanımlamıştır. Kitap, Strugatsky kardeşlerin eserlerinin en iyi çizerlerinden biri olan Evgeny Migunov'un illüstrasyonlarını içermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]