İyilik Bul, İyilik Yap

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Pay It Forward (film) sayfasından yönlendirildi)
İyilik Bul, İyilik Yap
Pay It Forward
Pay it forward film posteri
YönetmenMimi Leder
Yapımcı
SenaristLeslie Dixon
Oyuncular
MüzikThomas Newman
Görüntü yönetmeniOliver Stapleton
KurguDavid Rosenbloom
Stüdyo
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
Çıkış tarih(ler)i20 Ekim 2000 (2000-10-20)
Süre123 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$40 milyon
Hasılat$55.7 milyon[1]

İyilik Bul, İyilik Yap (İngilizce özgün adıyla: Pay It Forward), Mimi Leder tarafından yönetilen 2000 Amerikan drama filmidir. Film, genel olarak Catherine Ryan Hyde'ın aynı adlı romanına dayanıyor. Film Las Vegas'ta geçiyor ve 11 yaşındaki Trevor McKinney'nin "İyilik Bul, İyilik Yap" olarak bilinen bir iyi niyet hareketi başlatmasını anlatıyor. Trevor rolünde Haley Joel Osment, alkolik bekar annesi Arlene McKinney rolünde Helen Hunt ve fiziksel ve duygusal açıdan yaralı olan sosyal bilgiler öğretmeni Eugene Simonet rolünde Kevin Spacey rol alıyor.

Film 20 Ekim 2000'de karışık eleştirilerle gösterime girdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Trevor Nevada, Las Vegas'ta 7. sınıfa başlar. Sosyal bilgiler öğretmeni Eugene Simonet, sınıfa dünyayı daha iyi hale getirecek bir plan tasarlama ve eyleme geçirme ödevi verir. Trevor'ın planı, iyilikler ağına dayanan bir hayırseverlik programıdır. Planına "İyilik Bul, İyilik Yap" ismini verir, bu da bir iyilik alan kişinin iyiliği geri ödemek yerine diğer üç kişiye bir iyilik yapması gerektiği anlamına gelmektedir.

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanda Eugene Simonet'in karakteri aslen Reuben St. Clair adında bir Afro-Amerikalıydı. Rol Denzel Washington'a teklif edildi, ancak bunun yerine Unutulmaz Titanlar filmini çevirdiği için rolü kabul etmedi. Ardından Kevin Spacey ile iletişime geçildi ve Eugene Simonet rolünü kabul etti.

19 Kasım 1999'da Osment'ın Trevor McKinney rolünü üstlendiği açıklandı.

Film 14 Şubat'tan 18 Nisan 2000'e kadar çekildi. Çekimler Las Vegas, Nevada'da bir yerde ve Los Angeles, California'da stüdyoda yapıldı ve ek çekimler (köprü sahnesi) Portland, Oregon'da yapıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pay It Forward (2000) - Box Office Mojo". boxofficemojo.com. 26 Kasım 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]