Pasaport damgası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Narita Uluslararası Havalimanı'nı gösteren 2012'ye ait Japon giriş ve çıkış pulları

Pasaport damgası, pasaportta, bir bölgeye giriş veya çıkış sırasında tipik olarak lastik damga ile yapılan mürekkepli bir baskıdır.

Uyruğuna bağlı olarak, bir AB veya EFTA ülkesine, seyahat eden bir AB veya EFTA vatandaşı ziyaretçiye (özel olarak talep edilmediği sürece) hiç pul verilmeyebilir. Çoğu ülke, giriş damgalarına ek olarak çıkış damgaları da basmaktadır. Kanada, El Salvador, İrlanda, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere birkaç ülke yalnızca giriş damgası basmaktadır. Pasaport pulları zaman zaman Japonya, Güney Kore ve Sri Lanka giriş pulları gibi çıkartma pulları şeklini alabilir.

Arjantin, Avustralya, Hong Kong, İsrail, Makao, Küba ve Singapur girişte veya çıkışta pasaportlara damga basmıyor. Bu ülkeler veya bölgeler, ana hatta (talep edilmedikçe) bunun yerine iniş fişleri düzenler. Arjantin ve Singapur, giriş koşullarını içeren dijital giriş makbuzlarını e-posta yoluyla göndermektedir. Vizeler ayrıca pasaport pulu şeklinde de olabilir.

Ulusal otorite olmadığı için Antarktika'da pasaport damgası bulunmamaktadır. Ancak oradaki çeşitli araştırma istasyonları istek üzerine hediyelik eşya da sağlayabilir.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınır kontrol görevlileri, göçmenlik kontrolleri veya gümrük prosedürlerinin bir parçası olarak sıklıkla pasaportlara damga basarlar. Bu onay birçok farklı amaca hizmet edebilir. Birleşik Krallık'ta pasaporttaki göçmen damgası, göçmenlik kontrolüne tabi bir kişiye ülkeye girişte verilen resmi "giriş iznini" içerir. Alternatif olarak damgalar, bireyin giriş izniyle verilen devam eden izni etkinleştirir veya onaylar. Schengen üyesi ülkelerdekiler gibi diğer yetkililer, pasaporta herhangi bir süre belirtmeyen bir tarih damgasını basarlar ve bu damga, kişinin 180 gün içinde 90 gün kalma iznine sahip olduğu anlamına gelir. günlük süre veya vizelerinde gösterilen alternatif bir süre (hangisi daha kısaysa). Japonya'da pasaport giriş etiketi, göçmenlik görevlisinin söz konusu girişle ilgili bilgileri elektronik olarak toplamasına olanak tanıyan bir QR kodu da içerir.

Çoğu ülkede, memurların ilgili kişinin hareketlerini hızlı bir şekilde tespit etmesini kolaylaştırmak amacıyla geliş ve gidiş için farklı damgalar bulunmaktadır. Mürekkebin rengi veya damganın stili de bu tür bilgileri sağlayabilir.

Göçmenlik makamına bağlı olarak bu tür pullar, yolcunun ibraz etmesi gereken iniş kartı, biniş kartı vb. diğer belgelere de yapıştırılır.

Çoğu durumda, yolcu gemilerindeki yolcular, geminin tamamının limana giriş iznini aldığı için pasaport pullarını alamazlar. Hatıra damgası almak genellikle mümkündür, ancak bu, iskelenin yanındaki göçmenlik bürosunu bulmayı gerektirse de. Çoğu durumda yetkililer bu tür taleplere alışkındır ve anlaşma yapacaktır. Ayrıca, aşağıda belirtildiği gibi, en küçük Avrupa ülkelerinden bazıları, talep üzerine, sınırlarında veya turizm ofislerinde, en fazla nominal bir ücret karşılığında bir pul verecektir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]