Paris Polis Prefektörlüğü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paris Polis Prefektörlüğü
Préfecture de police

Paris Polis Prefektörlüğü'nün 4. arrondissement'teki karargâhı olan Louis Lépine Sarayı
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi17 Şubat 1800
TürüPolis teşkilatı
Üst kuruluşİçişleri Bakanlığı
AdresParis, Fransa
Personel sayısı42.616 (2018)
Yönetici(ler)
Web sitesiwww.prefecturedepolice.
interieur.gouv.fr

Paris Polis Prefektörlüğü (FransızcaPréfecture de police), Fransa'nın başkenti Paris'in kamu düzeni ve güvenliği ile çeşitli idari hizmetlerden sorumlu kurumdur. 17 Şubat 1800 tarihinde kurulmuş olup devrimden önceki Polis Vekilliği'nin (lieutenance générale de police) yerini almıştır. Prefektörlüğü 4. arrondissement'teki Louis Lépine Sarayı'nda yer almaktadır.

Paris Polis Prefektörlüğü, doğrudan İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır ve cumhurbaşkanı tarafından atanan bir vali tarafından yönetilmektedir. Prefektörlük, Paris'teki polis güçleri, itfaiye ve kimlik kartları ve sürücü belgeleri vermekle veya yabancı sakinleri izlemekle görevli çeşitli idari kurumları denetlemektedir. Başkent Paris'e ek olarak Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis ve Val-de-Marne departmanlarından da sorumludur. Polis prefektörlüğünde görev yapan polis memurları, Ulusal Polis'in bir parçası olmakla beraber polis valisi, Ulusal Polis müdürüne değil, doğrudan İçişleri Bakanı'na karşı sorumludur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Laurent Nuñez succédera à Didier Lallement à la tête de la préfecture de police de Paris" (Fransızca). La Croix. 20 Temmuz 2022. ISSN 0242-6056. 20 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]