İçeriğe atla

Oturma Yatak Odası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oturma Yatak Odası
The Bed Sitting Room
"Oturma Yatak Odası" (The Bed Sitting Room) filminin sinema afişi
YönetmenRichard Lester
YapımcıOscar Lewenstein
Richard Lester
SenaristJohn Antrobus
Spike Milligan (oyun)
John Antrobus (oyun)
Charles Wood (uyarlama)
OyuncularRita Tushingham
Ralph Richardson
Peter Cook
Harry Secombe
Dudley Moore
Michael Hordern
Roy Kinnear
Marty Feldman
Arthur Lowe
Spike Milligan
MüzikKen Thorne
Görüntü yönetmeniDavid Watkin
KurguJohn Victor-Smith
StüdyoOscar Lewenstein Productions
DağıtıcıUnited Artists
BFI (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüBilimkurgu, kara komedi, hiciv, fantezi
RenkRenkli
Yapım yılı1969
Çıkış tarih(ler)iHaziran 1969, Berlin Uluslararası Film Festivali
25 Mart 1970, Londra
Süre90 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Diğer adlarıOturma Yatak Odası (Türkiye, TV)
L'ultime garçonnière (Fransa)
Danach (Almanya)

Oturma Yatak Odası[1] 1969 Birleşik Krallık yapımı kara komedi tarzında bir bilimkurgu filmidir. Özgün adı The Bed Sitting Room olan film Türkiye'de şifreli TV kanallarında gösterilmişti.[2]

İrlanda asıllı İngiliz komedyen ve yazar Spike Milligan ile İngiliz oyun yazarı John Antrobus'un birlikte yazdıkları ve 1963'ten itibaren Londra sahnelerinde sergilenen aynı adlı satirik oyundan Charles Wood tarafından sinemaya uyarlanan filmin senaryosunu John Antrobus yazmıştır. Filmin yönetmeni ise filmlerinin çoğunu İngiltere'de yapmış olan Amerikalı sinemacı Richard Lester'dır. Lester en çok The Beatles topluluğuyla birlikte çektiği filmler ve Superman filmleriyle hatırlanır. Lester, Oscar Lewenstein'la birlikte filmin yapımcılığını da üstlenmiştir.

Filmin başlıca rollerinde Rita Tushingham, Ralph Richardson, Peter Cook, Harry Secombe, Dudley Moore, Michael Hordern, Roy Kinnear, Marty Feldman, Arthur Lowe ve bir de Milligan'ın kendisi rol almışlardı. Filmin özgün müzikleri Ken Thorne'a aittir. Pörtlek gözleriyle ünlü, İngiliz aktör Marty Feldman'ın sinemadaki ilk filmidir.

Bu film tek cümleyle "Amerikalıların Dr. Strangelove filmine İngilizlerin cevabı" şeklinde özetlenebilir.[3] (Aslında "Dr. Strangelove" da bir İngiliz yapımı olmakla birlikte yönetmeni (Stanley Kubrick) ve oyuncularıyla tipik bir Amerikan filmi olarak görülmektedir)

Nükleer silahların kullanılmış olduğu 3. Dünya Savaşı'nın üç yıl kadar sonrasında her şeyin yıkıma uğradığı İngiltere'de bir avuç tuhaf karakterin yıkıntılar arasında sanki hiçbir şey olmamış gibi gündelik yaşamlarını sürdürme çabalarının anlatıldığı bu "felaket sonrası" sürrealist komedi filmi gişede başarısızlığa uğramıştı.

Bu film, Monty Python İngiliz komedi grubunun 1969-1974 yılları arasından BBC için çekeceği Monty Python's Flying Circus adlı dizinin bir ön habercisi gibidir. Sinema eleştirmeni Roger Ebert'e göre Monty Python bu diziyi yapmamış olsaydı bile Richard Lester onu mutlaka bir şekilde yapacaktı.[4]

İlk gösteriminin yapıldığı Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülüne aday gösterilen filme aynı festivalde "Gandi Ödülü" verildi. Ayrıca Richard Lester 'Avoriaz Fantastik Film Festival'inde "jüri özel ödülü" nü aldı.[5]

Filmin adı nereden geliyor

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bed-sitting room (veya bedsit ) İngiltere'de ve İrlanda'da oldukça yaygın bulunan ve ancak tek yatağın sığabildiği, banyo ve tuvaletlerin ortak kullanıldığı kiralık odalara verilen addır ve popüler kültürde oldukça geniş bir yer tutarlar.[6]Bed-sitting room'un Türkçedeki karşılığı bekâr odası olabilir.

Bu gerçeküstü filmde nükleer felaket sonrasında yaşanan tuhaflıklardan biri de filmin karakterlerinin bir süre sonra radyasyonun etkisiyle mutasyona uğrayarak teker teker çeşitli nesnelere dönüşmeye başlamalarıdır. Karakterler papağana, dolaba vb dönüşürlerken birisi de söz konusu bu odalardan (Oturma Yatak Odası, Bed-sitting room) birine dönüşür. Fİlmin adı buradan gelmektedir.

Filmin hemen başında öğrendiğimize göre üç yıl önce bir nükleer savaş olmuş ve uygarlık sona ermiştir. Film bu felaketin tamamen harabeye çevirdiği İngiltere'de geçer. Bir grup tuhaf karakter yıkıntıların arasında eski uygarlıklarından arta kalmış kırık dökük eşyaları ve araç gereçleriyle sanki hiçbir şey olmamış gibi gündelik yaşamlarını sürdürmeye çalışırlar. Her taraf tuğla ve kül yığınları, çanak çömlek kırıklarından oluşmuş tepecikler, hatta eski ayakkabılar ve takma dişlerin oluşturduğu minik dağlarla doludur.

Duvarları olmayan (ama kapılarını açarak girdikleri) yıkıntı evler, çamur akan dereler gerçeküstü manzarayı tamamlayan ögelerdir. Televizyon yayını yoktur ama evlere BBC servisi yapılmaktadır, yani eve gelen üstü başı dökük BBC spikeri evdeki boş televizyon çerçevesinin arkasına geçerek ev sahibine haberleri okur. Metroda sürekli hareket halindeki trende 17 aylık (!) hamile bir genç kız yaşlı anne babasıyla yaşar, diğer vagonlarda da başkaları yaşamaktadır, metronun elektriği bisikletlere bağlı jeneratörlerden sağlanır vb.

Lord Fortnum (Ralph Richardson) ve atların çektiği Rolls-Royce'u.
Oyuncu Rolü
Rita Tushingham Penelope
Ralph Richardson Alamein'li Lord Fortnum
Peter Cook Dedektif
Harry Secombe Sığınak Adam
Dudley Moore Çavuş
Spike Milligan Mate
Michael Hordern Bules Martin
Roy Kinnear Plastik Mac Adam
Marty Feldman Hemşire Arthur
Jimmy Edwards Nigel
Richard Warwick Allan
Arthur Lowe Baba
Mona Washbourne Anne
Ronald Fraser Ordu Adam
Dandy Nichols Mrs Ethel Shroake
Frank Thornton BBC Adam
Henry Woolf Elektrik Adam
Ronnie Brody Şoför
Gordon Rollings Damlalıkla beslenen hasta
Jack Shepherd Sualtındaki Papaz
Bill Wallis Başbakan
Ron Brody Cüce
Cecil Cheng Çinli
Edward Malin Garson
Chris Konyils Polis
  1. ^ "Digiturk TV Guide bölümü". 10 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2009. 
  2. ^ "www.sabah.com.tr/Yazarlar/dorsay". 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2009. 
  3. ^ "allmovie.com'da "The Bed Sitting Room" Overview alt bölümü". 27 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2009. 
  4. ^ "Rogerebert.suntimes.com". 15 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  5. ^ "IMDb Awards alt bölümü". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2009. 
  6. ^ "en.wikipedia.org'da "Bedsit" maddesi". 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2009. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]