Yaşayan Ölülerin Gecesi (film, 1990)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Night of the Living Dead (1990) sayfasından yönlendirildi)
Yaşayan Ölülerin Gecesi
Night of the Living Dead
YönetmenTom Savini
YapımcıDeclan Baldwin
Christine Forrest
SenaristGeorge A. Romero
Hikâye (eser)1968 tarihli senaryo:
George A. Romero
John A. Russo
OyuncularTony Todd
Patricia Tallman
Tom Towles
McKee Anderson
MüzikPaul McCollough
Görüntü yönetmeniFrank Prinzi
KurguTom Dubensky
Stüdyo21st Century Film Corporation
DağıtıcıColumbia Pictures
CinsiSinema filmi
TürüKorku
Yapım yılı1990
Çıkış tarih(ler)i19 Ekim 1990
Süre92 dk.
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$4,200,000
Hasılat$5,835,247

Yaşayan Ölülerin Gecesi, George A. Romero'nun 1968 yapımı aynı adlı korku filminin 1990 yılında Tom Savini yönetmenliğinde çekilen yeniden çevrimidir. Romero 1968 tarihli özgün senaryoyu, John A. Russo ile birlikte yeniden yazdı.

2006 yılında filmin Night of the Living Dead 3-D adlı bir yeniden çevrimi daha yapıldı. Ancak bu filmin yapımında ilk filmin oyuncu ya da yapım ekibinden kimse yer almadı.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Film ilk filmin ekibi tarafından yapıldı. Bunun tek istisnası, bu defa yönetmenlik görevini üstlenen ünlü makyaj sanatçısı Tom Savini'dir. Savini ilk olarak 1968 yapımı filmde yapma imkânı bulamadığı makyaj efektlerini yapmak umuduyla anlaşma yapmış, ancak sonradan filmin yönetmenliğini üstlenmiştir. Romero ise yeniden çevrimin yapımcılığını üstlendi ve ilk filmin kamera ekibi ile ses ekibinin bir kısmını işe aldı.

Ben rolü için Laurence Fishburne, Ving Rhames ve Eriq La Salle düşünüldü. Rhames sonradan Dawn of the Dead ile Day of the Dead filmlerinin yeniden çevrimlerinde başrol oynadı.

Filmin X rating almasını önlemek için Savini filmin birçok sahnesini kesmek zorunda kaldı. Bunların bir kısmı filmin DVDsinde yer aldı. Savini bazen kesilen sahnelerin tamamını filme ilişkin toplantılarda gösterir.

Nasıl karşılandığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filme ilişkin ilk görüşler çoğunlukla olumsuzdu. Roger Ebert filme dört üzerinden yalnızca bir yıldız verdi. Leonard Maltin ise, filmi dört üzerinden iki yıldıza değer buldu. Son dönemlerde filme ilişkin eleştiriler daha olumlu ve takdir ağırlıklıdır. Öte yandan, film halen Rotten Tomatoes'ta %68 "taze" puana sahiptir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]