Natore (eyalet)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Natore Bölgesi sayfasından yönlendirildi)
Bangladeş'in Natore Bölgesi

Natore, (Bengalce: নাটোর) Bangladeş'in Rajshahi bölgesinde bir vilayettir.[1] Vilayetin başkenti, aynı adı taşıyan Natore şehridir. Vilayetin toplam yüzölçümü 1900,2 km²'dir. Vilayet, bugün upazila ya da thana adı verilen 7 idarî birimden oluşmaktadır. Natore, vilayetin büyük bölümü düz araziden oluşmaktadır.

İlçenin kuzeyinde Naogaon ve Bogra; güneyde Pabna ve Kushtia; doğuda Pabna ve Sirajganj; batıda Rajshahi vilayetleri bulunmaktadır. Natore, Bangladeş'in kuzeybatısındaki sekiz ilçeden biridir. Natore, yüzölçümü bakımından Bangladeş'in 35. vilayetidir. Natore bölgesi afet eğilimli bir bölge olmamasına rağmen, Singra upazila ve Lalpur upazila, Atrai nehri ve Padma nehri'nde ara sıra taşkınlar yaşar. Sadar ve Natore'nin tüm upazilalarında hava benzer olsa da, Lalpur'daki ortalama sıcaklık nispeten daha yüksektir. İlçe, antik anıtlardan oluşan zengin bir mirasa sahiptir. Natore şehri, Natore bölgesinin ve Kuzey Bengal'in merkezi. Bangladeş Hükûmeti'nin ikinci konutu olan Uttara Ganobhaban, Natore bölgesinde yer almaktadır. Ayrıca, eski Büyük Rajshahi Bölgesi'nin (1769-1825) eski merkezi.[2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Natore, 1769'dan 1825'e kadar Rajshahi'nin Bölge Genel Merkezi idi. İdari Natore alt bölümü, genel merkezin değişmesinin arifesinde, 1825'te Rajshahi bölgesi altında kuruldu.

1971'deki Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında, 29 Mart'ta Pakistan ordusu ile Mukti Bahini'nin özgürlük savaşçıları arasında bir savaş yaşandı. Binbaşı Aslam ve Yüzbaşı İshak'ın da aralarında bulunduğu Pakistan ordusunun yaklaşık 40 üyesi öldürüldü. 5 Mayıs 1971'de Pakistan Ordusu, Kuzey Bengal Şeker Fabrikalarının (Lalpur) 42 çalışanını öldürdü. Değirmen kampüsündeki bir göletin yakınında öldürüldüler. Gölet şimdi Shaheed Sagar olarak biliniyor ve göletin yanında bir anıt var.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Natore bölgesinin çoğu kısmı düz arazidir. Bangladeş'teki en büyük arı olan Chalan Beel, Natore bölgesinin bir parçasıdır.

Natore Bölgesi 1.896.05 km²'dir (732.07 sq mi). Kuzeyde Naogaon ve Bogra ilçeleri, güneyde Pabna ve Kushtia ilçeleri, doğuda Pabna ve Sirajganj ilçeleri ve batıda Rajshahi ilçeleri ile sınırlanmıştır. Natore'den Dakka'ya karayolu mesafesi 220 kilometredir. Lalpur, Bangladeş'in en düşük Ortalama yıllık yağış alanıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Natore District - Banglapedia". en.banglapedia.org (İngilizce). 1 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2022. 
  2. ^ "রাজশাহী সিটি কর্পোরেশন". erajshahi.portal.gov.bd (İngilizce). 30 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2022.