Muğallar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muğallar
Toplam nüfus
3,140,000[1]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Hindistan, Pakistan
Diller
Din
İlgili etnik gruplar
Moğollar ve Türkler

Muğallar veya kendi kullandıkları isimle Çuğutaylar (Çağatay'ın onların ağzınca) Kuzey Hindistan ve Pakistan'ın kültürel olarak ilişkili klanlarıdır.[2] Bölgeye yerleşen çeşitli Orta Asya Moğol halkları[2] ve Türk boylarının soyundan geldiklerini iddia etmektedirler. Mugal ismi ise Batılı gözlemcilerin Hindistandaki Türk devletlerinin kurcularına bakarak verdikleri bir addır. Cengiz Han fetihleri sonrasında Moğol yönetimi altına giren çeşitli Türk boyları, hükümdar soyuna nispetle bu adı yani Moğol adını aldıklarından dolayı, Moğol Cengizilerinin yönettiği Çağatay Hanlığından neşet etmiş Babürlülere Batılılara Moğol demiştir. Bu ad bu haliyle yaşamış hem devlete hem de Hindistan'a Orta Asya'dan gelmiş olan çeşitli Türk soylarına ad olmuştur.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  2. ^ a b Houghton Mifflin Company (1997). The Houghton Mifflin dictionary of geography : places and peoples of the world. Internet Archive. Boston ; New York : Houghton Mifflin. ISBN 978-0-395-86448-7. 
  3. ^ Bedrettin Basuğuy. "BÂBÜRLÜ İMPARATORLUĞU'NUN SİYASİ TARİHİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME". Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (BUSBED). 6 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024.