İçeriğe atla

Mustafa Miyasoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mustafa Miyasoğlu
Doğum1946
Kayseri
Ölüm1 Ağustos 2013 (67 yaşında)
İstanbul
Defin yeriEyüpsultan Mezarlığı, İstanbul
MeslekŞair, Yazar, Eğitimci
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye Cumhuriyeti

Mustafa Miyasoğlu (1946 - Kayseri; ö. 1 Ağustos 2013 - İstanbul), Türk romancı ve yazardır.

Kayseri'de 1946 yılında doğan Mustafa Miyasoğlu, ilk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.[1] Liselerde 10 yıl öğretmenlik, üniversitede de 12 yıl okutmanlık yapan Miyasoğlu, 1988-1992 yılları arasında Pakistan'ın İslamabad şehrindeki yabancı diller enstitüsünde yardımcı profesör unvanıyla görevlendirildi.[2]

Şiirin yanında deneme, hikâye, tiyatro ve roman türlerinde eser veren Miyasoğlu, pek çok dergi ve gazetede kültür sanat yazıları yayınladı, şiir ve romanlarıyla ödüller kazandı. Milli Kültür Vakfı özel armağanını kazanan "Hicret Destanı" adlı şiiri Dr. Muhammed Harb tarafından Arapçaya çevrilen Miyasoğlu'nun başka şiir ve hikâyelerinin İngilizce, Arapça ve Urduca çevirileri yurt dışında yayınlandı. Samsun, Ankara ve Kahire üniversitelerinde eserleri üzerine tezler hazırlanan Miyasoğlu'nun şiir ve yazıları Filiz, Hisar, Türk Edebiyatı, Edebiyat, Mavera, Milli Gençlik, Yeni Sanat, Sedir dergilerinde yayınladı.

Suffe Yayınlarını kurarak Suffe Kültür Yıllığı'nı yayınlamaya başlayan Miyasoğlu'nun şiir alanında Rüya Çağrısı, Devran, Hicret Destanı, Şiirler ve Bir Gülü Andıkça, hikâye tarzında Geçmiş Zaman Aynası, roman türünde Kaybolmuş Günler, Dönemeç, Güzel Ölüm, Bir Aşk Serüveni, biyografi alanında Necip Fazıl Kısakürek, Asaf Halet Çelebi, Ziya Osman Saba, Haldun Taner isimli eserleri bulunuyor.

Beynindeki tümör rahatsızlığından dolayı hastanede 2 ay tedavi gören[3] Mustafa Miyasoğlu, 1 Ağustos 2013 tarihinde İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.[4] Cenazesi ertesi gün Fatih Camii'nde öğle namazından sonra kılınan, cenaze namazının ardından Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verildi.[5]

  1. ^ "MİYASOĞLU, Mustafa". TDV İslâm Ansiklopedisi. 13 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 
  2. ^ Sözlüğü, Türk Edebiyatı İsimler. "Mustafa Miyasoğlu". teis.yesevi.edu.tr. 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 
  3. ^ "Yazar Mustafa Miyasoğlu vefat etti". Anadolu Ajansı. 11 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 
  4. ^ "Edebiyatın çok yönlü kalemi: Mustafa Miyasoğlu". Anadolu Ajansı. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 
  5. ^ "Yazar Mustafa Miyasoğlu toprağa verildi". Anadolu Ajansı. 11 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]