Mozambik'teki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mozambik'deki şehirler listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara
Mozambik

Bu listede Afrika ülkesi Mozambik 'de bulunan şehirler listelenmiştir. Mozambik'in en yüksek kentsel yığışımına sahip yeri başkent Maputo'dur. Aşağıda belirtilen listede 1980 ve 1995 resmi sonuçları ile 2007 tahmin nüfus sayım sonuçları listelenmiş olup, 2007 tahmini sonuçlarına göre nüfusu 20.000 ve üzeri olarak açıklanan şehirler listede açıklanmıştır. Bu listedeki sayılara şehirlerin banliyöleri ilave edilmemiştir. Ayrıca listede belirtilen başkent Maputo hiçbir bölgeye dahil olmayıp kendisi cidade ismi ile ayrı bir bölge statüsüne sahip şehir konumundadır. Bu şehir için listede belirtilen nüfus sayıları, şehir merkezi verilerini ifade etmekte olup, tüm bölge sınırlarını kapsamamaktadır.

Mozambik şehirleri
Sıra Şehir Nüfus Bölge
1980 sonuçları 1997 sonuçları 2005 sonuçları
1. Maputo 755.300 989.386 1.191.613 Başkent Bölgesi
2. Matola -- 440.927 543.907 Maputo Bölgesi
3. Beira 230.744 412.588 530.706 Sofala Bölgesi
4. Nampula 156.185 314.965 388.526 Nampula Bölgesi
5. Chimoio 74.372 177.608 256.992 Manica Bölgesi
6. Nacala 80.426 164.309 224.853 Nampula Bölgesi
7. Quelimane 62.174 153.187 188.964 Zambezia Bölgesi
8. Mocuba -- 127.200 136.393 Zambezia Bölgesi
9. Tete 47.000 104.832 129.316 Tete Bölgesi
10. Xai-Xai 44.000 103.251 127.366 Gaza Bölgesi
11. Gurué -- 101.367 125.042 Zambezia Bölgesi
12. Maxixe -- 97.173 119.868 Inhambane Bölgesi
13. Lichinga 41.000 89.043 109.839 Niassa Bölgesi
14. Pemba 43.000 88.149 108.737 Cabo Delgado Bölgesi
15. Angoche -- 88.985 93.777 Nampula Bölgesi
16. Dondo -- 74.388 78.648 Sofala Bölgesi
17. Cuamba -- 59.396 73.268 Niassa Bölgesi
18. Montepuez -- 58.594 72.279 Cabo Delgado Bölgesi
19. Chokwé 10.963 51.635 63.695 Gaza Bölgesi
20. Chibuto -- 53.425 59.165 Gaza Bölgesi
21. Mozambik Adası 32.317 44.031 54.315 Nampula Bölgesi
22. Inhambane 54.990 54.147 51.253 Inhambane Bölgesi
23. Namialo -- 31.218 32.899 Nampula Bölgesi
24. Manica -- 29.662 31.259 Manica Bölgesi
25. Mutuáli -- 28.963 30.523 Nampula Bölgesi
26. Moatize -- 27.302 29.062 Tete Bölgesi
27. Gondola -- 27.389 28.864 Manica Bölgesi
28. Mocímboa da Praia -- 26.483 27.909 Cabo Delgado Bölgesi
29. Catandica -- 25.627 27.007 Manica Bölgesi
30. Mandlacaze -- 24.236 25.541 Gaza Bölgesi
31. Ulongué -- 22.102 23.528 Cabo Delgado Bölgesi
32. Bilene Macia -- 21.973 23.156 Gaza Bölgesi
33. Monapo -- 21.165 22.304 Nampula Bölgesi
34. Vilanculos -- 20.513 21.709 Inhambane Bölgesi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]