Motor arıza lambası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Motor Arıza Lambası sayfasından yönlendirildi)

Motor arıza lambası, araçlarda motorda bir aksaklık olması durumunda yanan lamba.

Araçlarda 1990 yıllarında başlayan elektronik kontrol ünitesi kullanımından sonra, araç sistemlerine entegre edilen sensörlerden alınan veriler, söz konusu kontrol ünitesi tarafından işlenerek, tüm sistemlerin bağlantılı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda alınan bu veriler, motor kontrol ünitesi referans değerleri ile karşılaştırılarak arıza kontrolünü sistem otomatik olarak yapar.

Sensörlerden alınan veriler, referans değer aralıklarından düşük ya da yüksek olma durumunda ise motor arıza lambası ile araç sürücüsüne bildirilir. Bu lamba, sayısız sensör ve sistemden çekilen veriler söz konusu olduğundan çok farklı sebepler ile kendini gösterebilir.

Tespit[değiştir | kaynağı değiştir]

Araçta var olan referans değerlerinden farklı değerlerin tespiti için, araç OBD-2 Cihazına bağlanarak motor kontrol ünitesindeki verilere erişilebilir. Bu veriler ışığında aracın hangi sistemindeki hangi sensörden hatalı veri alındığı kolayca tespit edilebilir. Tespit aşamasında arızalar kısaltmalar şeklinde görüntülenir (bknz. Otomotiv Kıslatmaları) Bu nedenle 90'ların sonu ve 2000'lerin başından itibaren üretilen araçlarda hata tespiti nispeten kolaylaşmıştır. Ayrıca araçta var olan sistem sorunları erken bildirim ile araç sürücüsüne bildirilebilir olmuştur.

Süre Aşımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu araç üreticisi, alınan hatalı sensör verileri düzeldiğinde belli bir kilometre süresinde var olan kayıtları motor kontrol ünitesinde saklar,. Bu süre zarfında hatalı kayıt tekrarlanmaz ise bir müdahaleye gerek kalmadan hatalı veri silinir ve söz konusu motor arıza lambası söner.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]