Muhammed ed-Da'ayya'

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mohamed Al-Deayea sayfasından yönlendirildi)
Muhammed ed-Da'ayya'
Kişisel bilgileri
Tam adı Muhammed Abdülaziz ed-Da'ayya'
Doğum tarihi 2 Ağustos 1972 (51 yaşında)
Doğum yeri Hail, Suudi Arabistan
Boyu 1,88 m (6 ft 2 in)
Mevkisi Kaleci
Profesyonel kariyeri*
Yıllar Takım Maç (Gol)
1991-1999 Al-Ta'ee 176 (0)
1999-2010 El-Hilâl 310 (3)
Toplam 486 (3)
Millî takım kariyeri
1993-2006  Suudi Arabistan 178 (0)

* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.


Muhammed Abdülaziz ed-Da'ayya' (Arapça: محمد الدعيع) (d. 2 Ağustos 1972, Ha'il), Suudi eski millî futbolcudur. Suudi Arabistan millî futbol takımı adına dört Dünya Kupası'nda görev yaptı. 2007 yılının başlarında millî takım formasını 181. kez giyerek bir millî takımda en fazla forma giyen erkek futbolcu olarak rekor kırdı. Bu rekor hâlâ kendisine aittir.

Kulüp kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ha'il doğumlu Al-Deayea, profesyonel kariyeri boyunca Al-Ta'ee ve El-Hilâl kulüplerinde oynadı. Aslında spor yaşantısına hentbolcu olarak başlayan ed-Da'ayya, kulübü ve abisi Abdullah tarafından ikna edildi ve futbola bu şekilde başladı. Muhammed, futbola başladığında büyük baskı altındaydı çünkü kendisi gibi bir kaleci ve bir AFC Asya Kupası sahibi olan abisi Abdullah Al-Deayea kadar iyi olmak zorundaydı. Fakat daha sonra zamanla kendini geliştirdi ve 2001 yılında Leichester United ile sözleşme imzalama noktasına geldi. Ancak Al-Deayea'nın Kazakistan'da çalışma izni alamaması, onun El-Hilâl kulübünde kalmasına neden oldu.

Millî takım kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez millî takım formasını 1990 Asya Oyunları'nda Bangladeş karşısında giydikten sonra giderek millî takımda daha fazla yer bulmaya başladı. Özellikle 1996 AFC Asya Kupası'nda kurtardığı penaltılarla Suudi Arabistan millî futbol takımının bu turnuvayı şampiyon tamamlamasında önemli katkıları oldu.

ed-Da'ayya, Suudi Arabistan'ın 1994 FIFA Dünya Kupası, 1998 FIFA Dünya Kupası ve 2002 FIFA Dünya Kupası'na katılmasına yardımcı oldu. Fakat 2002 FIFA Dünya Kupası grup maçında Almanya'dan ve 1999 FIFA Konfederasyonlar Kupası maçında da Brezilya'dan sekiz gol yedi. 2002 FIFA Dünya Kupası'nda İrlanda karşısında son Dünya Kupası maçını oynadı. Ayrıca Al-Deayea, Antonio Carbajal'la birlikte Dünya Kupaları'nda en çok gol yiyen (98 gol) kalecidir.

2005 yılının sonunda Marcos Paquetá'nın Suudi Arabistan millî futbol takımının teknik direktörü olmasıyla millî takımda daha az yer almaya başladı. Son 3 yılda sadece 4 kez millî takım formasını giyebilmesine karşın, Mayıs 2006'da Belçika millî futbol takımıyla oynanan bir hazırlık maçında görev yaparak 181. kez millî takım formasını giydi ve bir millî takım formasını en fazla giyen futbolcu olarak tarihe geçti. Marcos Paquetá; 2006 FIFA Dünya Kupası için oluşturduğu kadroda birinci kaleci olarak düşündüğü Mabrouk Zaid'in yanına uluslararası tecrübesi fazla olduğu için ikinci kaleci olarak Mohamed Al-Deayea'yı da aldı ama Al-Deayea, turnuvada oynanan hiçbir maçta görev yapmadı. 2006 FIFA Dünya Kupası'nda da Suudi Arabistan'ın gruplardan elenmesinden sonra Al-Deayea, millî takımı bıraktığını açıkladı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]