Meryem Namazi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Meryem Namazie sayfasından yönlendirildi)
Meryem Namazi 2021
Namazi, Londra'daki 2014 Seküler Konferansı'nı açarken.

Meryem Namazi (Farsça : مریم نمازی), İran Komünist-İşçi Partisi Siyasal Bürosu üyesidir. Ortadoğu, Güney Batı Asya ve Avrupa'dan da izlenebilen İKİP uydu televizyon kanalı New Channel'de haftalık International TV programının yapımcısı ve sunucusudur. Worker-communist Quarterly'nin ve İKİP İngilizce haftalık yayın organı WPI Briefingin editörüdür. Aynı zamanda İran Kadın Özgürlüğü Örgütü (SAZ) üyesi ve Dayanışma Grupları Koordinatörü'dür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Namazi ABD'de büyüdü. Yirmili yaşlarında özellikle Kuzey Afrika'da etkinlikte bulunan NGO'larda çalıştı. Sudan'da bulundu. O dönemde yaptığı insancıl çalışmalarından dolayı uluslararası ödül aldı. Daha sonra Marksizm ve İşçi-komünizmi hareketiyle tanışan Namazi İKİP'e katıldı. Bir dönem, Türkiye'de de insan hakları aktivistlerince tanınan, Uluslararası İranlı Mülteciler Federasyonu (IFIR) başkanlığını yürüttü. Özellikle kültür göreciliği ve çok-kültürcülük kavramları çerçevesinde yürütülen recm (taşlayarak öldürme), kadın sünneti, töre cinayetlerini vb. "ötekinin kültürüne saygı" adı altında olumlayan gerici ve dinci hareketleri ve yaklaşımları eleştiren çalışmalarıyla tanınıyor. Namazi aynı zamanda sıkı bir kadın hakları savunucusu ve tavizsiz Marksist bir militandır. Halen İngiltere'de yaşıyor ve bir çocuk annesi. National Secular Society 2005 yılı Sekülarist Ödülü'nü aldı.

İslamcıları rahatsız eden çıplak resimlerini yayınlayan Mısırlı blog yazarı Aliye Macide el-Mehdi'nin jestinden sonra Namazi, Şubat 2012'de FEMEN grubundan Ukraynalı Alena Alena ile birlikte çıplak kadın eylemcilerin resimlerini içeren bir takvim başlattı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Girard, Quentin (7 Mart 2012). "Nues pour la révolution" (Fransızca). Libération Next. 21 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]