Maya el yazmaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Maya elyazmaları sayfasından yönlendirildi)
Troano el yazması, Madrid
Grolier el yazması, sayfa 2

Maya el yazmaları, Kolomb-öncesi Amerika uygarlıklarından Mayalar'a ait, bazı ağaçlardan elde edilmiş Orta Amerika kağıdı üzerine Maya hiyeroglifleriyle yazılmış el yazmalarıdır. Maya uygarlığı hakkında bilgi veren Maya el yazmaları şunlardır:

Codex Dresdensis (Dresden el yazması)[değiştir | kaynağı değiştir]

Chichen Itza bölgesine aittir, 12.-15. yüzyıl dönemine ait olduğu sanılmaktadır, akordeon gibi katlanmış 39 sayfadan oluşur. El yazmasının uzunluğu 3,56 m'dir sayfa boyutları ise 9x20,5 cm'dir. Günümüzde Almanya'nın Dresden kentinde, Sächsische Landesbibliothek'te bulunmaktadır. İçeriğinin bir kısmı Venüs periyodu hakkındadır.[1]

Dresden el yazması, sayfa 9, 1880 baskısı

Tro-Cortesianus (Troano el yazması ya da Madrid el yazması)[değiştir | kaynağı değiştir]

Campeche bölgesine aittir, 12.-15. yüzyıl dönemine ait olduğu sanılmaktadır, akordeon gibi katlanmış 56 sayfadan oluşur. El yazmasının boyu 6,82 m'dir, sayfa boyutları 12,5x22,6 cm'dir. Günümüzde Madrid'deki Amerika Müzesi'nde bulunmaktadır.

Peresianus (Paris el yazması)[değiştir | kaynağı değiştir]

Chipas (Palenque) bölgesine aittir, 13. yüzyıldan kaldığı sanılmaktadır, akordeon gibi katlanmış 11 sayfadan oluşmaktadır. El yazmasının boyu 1,43 m'dir, sayfa boyutları 24x13 cm'dir. Günümüzde Paris'teki Ulusal Kütüphane'de korunmaktadır. İçeriğinin bir kısmı Maya kehânetleri hakkındadır.

Grolier el yazması[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'lerde bir mağarada keşfedilmiştir, 11 sayfadır. Günümüzde New Mexico'daki bir müzede bulunmaktadır, içeriğinin bir kısmı ilâah ve kahramanlar hakkındadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Dresden Codex". World Digital Library. 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2013.