Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun 22 Mart 1926[1] tarihinde Türkiye'de, ilkokul lise ve yüksek öğretimin belli esaslara göre düzenlenmesi için kabul edildi. 3 Nisan 1926 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.[2] Devletin izni olmadan okul açılamayacağı belirtilerek okullarda hangi derslerin ne şekilde okutulacağı belirlendi.

Eğitim sistemi düzenlendi. Bugünkü eğitim sistemi ana çizgileri ile kuruldu. Okul açma yetkisi Milli Eğitim Bakanlığına verildi. Yabancı okullarda Türkçe, Tarih, Coğrafya ve Felsefe derslerinin Türk öğretmenler tarafından okutulması karara bağlandı. Tefsir ve Tefsir Tarihi, Hadis ve Hadis Tarihi, Fıkıh Tarihi, Kelâm Tarihi gibi dersler, müfredattan kaldırılmıştır.İlköğretimin ücretsiz ve zorunlu olduğu belirtildi. Karma eğitim ilkesi kabul edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TBMM Zabıt Ceridesi" (PDF). Türkiye Büyük Millet Meclisi. 22 Mart 1926. s. 15. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Maarif teşkilâtına dair kanun" (PDF). Türkiye Büyük Millet Meclisi. 3 Nisan 1926. 13 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021.