Metropol alan ağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(MAN (bilgisayar) sayfasından yönlendirildi)

Metropol alan ağı genellikle bir şehir veya geniş bir yerleşkede kullanılan bilgisayar ağıdır. Bir MAN, genellikle fiber optik bağlantılar gibi yüksek kapasiteli omurga teknolojisini kullanarak LAN'lar arasında bağlantı kurar, İnternet ve WAN için bağlantı hizmetleri sağlar.

Bir MAN'ın IEEE 802-2002 'de standart olarak tanımı:[1]

MAN bütün şehir binalarının çoğu bloklarına kadar LAN'dan daha geniş bir coğrafi alan için optimize edilmiştir. MAN'da orta-yüksek veri oranları iletişim kanalları bağlı olabilir. Bir MAN tek bir kuruluş tarafından işletilebilir, ama çoğunlukla birçok kişi ve kuruluşlar tarafından kullanılacaktır. MAN'lar aynı zamanda kamu hizmet kuruluşları olarak işletilebilir ve bu kuruluşlar tarafından sahip olunabilir. Çoğunlukla yerel ağların ağlararası iletişimi için araç sağlar. "

Yönetim bilgi sistemindeki yazarlar Kenneth C. Laudon ve Jane P. Laudon (2001)" Sayısal işletme yönetiminin" 10. baskısında metropol alan ağını şöyle tanımlar:

Bir metropol alan ağı yerleşke veya bir metropol alanı kapsayan geniş bilgisayar ağıdır. Onun coğrafi kapsamı, bir WAN ve LAN arasında kalır. MAN'lar metropol alanda LAN lar için internet bağlantısı sağlar ve onları internet gibi daha geniş alan ağlarına bağlar.

Kablolu televizyonda kullanılabilir.

Uygulaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu amaç için kullanılan bazı teknolojiler ATM, FDDI, SMDS'dir. Bu teknolojiler çoğu alanda Ethernet-tabanlı bağlantıların yerini almaktadır. MAN ya mikrodalga ve radyo ya da infrared lazer bağlantısı kullanarak kablosuz olarak kurulmuş LAN'lar arasında bağlantı kurar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]