Ménière hastalığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.12, 31 Aralık 2016 tarihinde 78.184.1.81 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17993852 numaralı sürüm (→‎Teşhisi)

Ménière hastalığı, iç kulak sıvılarının mikrobiyotik oluşumlar ile aşırı miktarda artması veya aşırı miktarda azalması durumunda hastaya denge kaybı ve işitme güçlüğü yaşattıran bir hastalıktır.

Sendromun belirtileri ilk kez Fransız doktor Prosper Ménière tarafından 1861 yılında açıklanmıştır ve ismi de buradan gelmektedir. Hastalık ekseriyetle önce bir kulağı etkiler ve vakaların yüzde yirmi beş ile yüzde ellisinde ilerde ikinci kulaga ilerlemez. Sendromun başlangıcında labirent denilen iç kulak bölümünde sıvı artışı görülmektedir; bu sıvı fazlası labirent zarında basınç yaparak zarı bozar. Neticede denge ve işitme duyuları bozulabilir. Hastalığın nedeni henüz tam bilinmemektedir.

Teşhisi

Meniere sendromu, dönem dönem ataklarla ortaya çıkar. Bu dönemler arasında herhangi bir belirti görülmez; hastalık dönemlerinin arası birkaç saat, birkaç ay ve genellikle birkaç yıl olabilir. Hastalığın ortaya çıktığı dönemler de birkaç saat, ya da en fazla birkac gün sürebilir.

Hastalık belirtileri hafif ya da ciddi olabilir. Genellikle değişen düzeylerde baş dönmesi (çoğu kez hafiftir), kulak çınlaması ve özellikle düşük frekanslarda işitme azalması görülebilir. Hastalık dönemlerindeki şikayetler giderek ağırlaşır ama donem bittikten sonra hemen geçer. Günlük hayatı etkiler. Uzun yolculuk bu hastalık için uygun değildir.

Bu belirtilerin herhangi birinin ortaya çıkması durumunda, hasta gecikmeden doktora başvurulmalı ve çeşitli ses frekanslarında işitme testine tabi tutulmalıdır. İşitme testlerinin yetersiz kaldığı durumlarda teşhis koymak için başka testler de gerekebilir. Örneğin elektronistagmografi testlerinde kulağa sıcak ve soğuk su verilir. Bu işlem yapıldığında hastanın gözlerinde çeşitli hareketler olur ve bu hareketler doktor tarafından değerlendirilir. Bu test farklı sıcaklıklardaki sularla tekrarlanır; her kulağın verdiği yanıt kaydedilir ve diğer kulakla ve normal yanıtlarla karşılaştırılarak iç kulağın denge işlevinin normal olup olmadığı belirlenir.

Meniere hastalığının belirtileri nelerdir?

Meniere hastalığını gösteren belli başlı belirtiler yer almaktadır. Meniere belirtileri[1] genel olarak sıralamak gerekirse:

  • Sürekli devam eden baş dönmesi atakları,
  • Kulak uğultusu,
  • Baş kısmında dalgalı işitme kayıpları,
  • Kulakta beliren dolgunluk hissi,
  • Baş dönmesinin yanı sıra kusma, ishal, terleme, çarpıntı, ölüm korkusu,
  • Stres, gerginlik, kulak çınlamaları gibi belirtiler yer almaktadır.

Aniden başlayan baş dönmeleri 20 dakika ile 24 saat arası sürebilmektedir. Genellikle gözlemlenen baş dönmeleri yaklaşık 2 saat kadar sürmüştür ve 24 saati geçmemiştir. Baş dönmesi ataklarından önce kulak dolgunluğu belirtisine de rastlanabilmektedir.

  1. ^ Meniere belirtileri  Türkiye 31 Aralık 2016 tarihinde erişilmiştir