Yaşayan kütüphane

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Living library sayfasından yönlendirildi)

Yaşayan Kütüphane (Living library) bir sözlü iletişimin özel bir formudur. Yaşayan kütüphane kitap ödünç alınabilecek kütüphane formunda organize edilmiştir.

Okuyucunun kitapları ödünç alabileceği, önceden belirlenen bir süre kadar çalışabileceği ve eninde sonunda geri götürebileceği bir yerdir. Ancak yaşayan kütüphanenin ortamı tipik bir bilgi ağına sahip değildir. Sohbete açık insanlardan oluşur. "Yaşayan kitaplar"; önyargı, klişeleşme ve sosyal dışlanma ile karşı karşıya kalan insan gruplarına aittir.

"Ödünç alanlar" başka bir yerde tanışıp iletişime geçemeyecekleri insanlarla muhabbet edebilme imkânı bulmaktadırlar. Farklı farklı insanlar önyargıyla karşılaşmaktadır ve bu önyargılar yaşayan kütüphanede tartışma konusu olabilmektedirler. Yaşayan Kütüphane sizi, zihninizde diğer kişinin diyalog biçiminden oluşturulmuş resmini oluşturmaya davet ediyor. "Kitap" sahiplerine mevcut önyargılar ile yüzleşme ve kişisel olarak kendilerini bilgilendirme fırsatı verilmelidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşayan kütüphane fikri Danimarka gençlik girişimi "Şiddeti Durdur"dan (Stop the Violence) yola çıkarak oluşturulmuştur. Girişimin amacı gençlerin şiddet ve önyargıları aktif olarak önlenmesinde yardımcı olmalarını sağlamaktı.

"Şiddeti Durdur" hareketi 8. yıl dönümünden sonra faaliyetlerini 2001 yılında durdurdu ve geçici olarak 12 ile 18 yaşları arasındaki 7000 üyeyle sınırlandırıldı. 

Yaşayan Kütüphane ilk olarak 2000 yılında Roskilde, Danimarka Müzik Festivali'nde Şiddeti Durdur tarafından organize edilmiştir. Daha sonra yaşayan kütüphanelerin 2003 konseptinin daha geliştirilmesine kadar Avrupa Konseyi'nin sponsorlu “İnsan hakları ve sosyal uyumu güçlendirmek” programının bir parçası olarak daha geniş bir tanıtım ve teşvik edildiği bir dizi festival gerçekleştirildi.

Avrupa ve ötesinde sayısız kuruluş, tipik "büyük bir olayda küçük bir olay" mottosuyla hareket ederek Yaşayan kütüphane kavramının olanaklarını ve bakış açılarını tanımış ve kendilerine göre uyarlamıştır. Böylece, "yaşayan kitaplar" kitap fuarlarına, okullara, gençlik kongrelerine, kütüphanelere hatta ve hatta müzik festivallerinde yer almaya başlamıştır.

Hedef[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşayan Kütüphane, çeşitli nedenlerle bireysel diyalog içinde olma imkânı düşük olan insanlarla arasında doğrudan iletişimi sağlar. Özellikle bu oldukça genel yaklaşım, farklı bağlamlarda kullanımı için çeşitli olanaklar sunmaktadır. Temel konsept olarak, uluslararası bir ırkçılık karşıtı hareketin "Bir yabancı henüz tanışmadığınız bir arkadaştır" sloganıyla özetlenebilir.

Yaşayan Kütüphane, kişisel sohbet için insanları canlandırmak için bir yol sunmaktadır. Farklı toplumlardaki farklı insanlarla olan açık sözlülükle anlaşma bu şekilde teşvik edilebilir. Hoşgörü ve insan hakları konusunda temel bir farkındalık yaratılmasını mümkün kılar. 

Özellikleri ve hedefleri bağlı olarak, bir Yaşam Kütüphanesi tarafından karşılanabilecek çok sayıda öğrenme alanı vardır. Hem “borçlu” hem de “Yaşayan Kitap” ın bilgisini, ilgili kültürden bağımsız olarak, “yabancılarla” uğraşmada sosyal becerilerin kazanılmasından elde etmek.

Şartları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşayan Kütüphane, borçlu ve "Yaşayan Kitap" arasında kesintisiz konuşmalara izin veren korunaklı bir alan gerektirir. Karşılıklı saygıyı şekillendiren kurallar olmalıdır. Mevcut herhangi bir iletişim engeli, olayın şekliyle azalacaktır. Borçluya veya "yaşayan kitaba" yönelik böyle açık bir tartışma durumuna girme riski yönetilebilir. Yeterli alanı sağlamak, bir Yaşam Kütüphanesinin kütüphanecilerinin sorumluluğundadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Abergel, Ronni; rothmund, Antje; Titley, Gavan; Wootsch, Peter (2005): Don \ ’t judge a book by its cover. Yaşayan Kütüphane Düzenleyici Rehberi. Budapeşte: Avrupa Konseyi Yayınları. Bu kitapçık birçok dilde olabilir sipariş kitap.coe.int
  • Detlefs, Beate (2006): Yaşayan Kitaplar. Yeni bir Boyuta kredi?  : BuB, Jg. 19-20 1 58, H., P..
  • Schachner, Niko (2007): Yaşayan kitaplar Kütüphanesi: uygulama bir "Yaşayan Kütüphane" projesi ve önemini kavramı için kütüphane çalışma. Tez elde derecede Diploma-kütüphaneci (FH), Fachhochschule Potsdam Fakültesi, bilgi Bilimleri, yüksek lisans programında kütüphane."Lebende Bücher in der Bibliothek" (Almanca). Erişim tarihi: 2012-09-07. 
  • DNK (2007): Yargıç bir kitaba kapak! Yaşayan kütüphane – sadaka. Yazar: Ronni Abergel Antje Rothemund, Gavan Titley Péter Wootsch (ENG. Orijinal "Don hakim bir kitaba kapak" Avrupa Konseyi, 2005). Broşürde olması emri altında dnk(at)dbjr.de.

Dış  bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]