Litani Nehri Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avusturalyalı askerler Litani Nehri'nde (1941).

Litani Nehri Savaşı (9 Haziran 1941), II. Dünya Savaşı'nın Suriye-Lübnan Savaşı bölümünde İngilizler'in Beyrut'a ilerlemesiyle sonuçlanan bir savaştır. Binbaşı General John Lavarack tarafından komuta edilen Avustralya 7. Birimi, Litani Nehri'ni geçti ve daha sonra Vichy Fransız birlikleri ile çatıştı.

8 Haziran 1941'in ilk saatlerinde, Filistin'deki Avustralyalı kuvvetler, Lübnan'a güneyden girdi. Litani Nehri'nin güneyinde Vichy güçleri ilk direnişi göstermişti. Ancak bu kuvvetler düzensizdi.

Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

21. Avustralya Tugayı, Beyrut'a ilerleyebilmek için sahil yolu boyunca ilerledi ve Litani Nehri'nden geçmeye çalıştı. Nehrin ağzına yakın köprü ele geçirmek için Yarbay Pedder komutasındaki İngiliz No 11 (İskoç) Komandosu tarafından sürpriz bir gece operasyonu yapılmaya çalışıldı, ancak bölge operasyona elverişsizdi. Bu durum, Vichy Fransız ordularına köprüyü yok etmek için yeterli zamanı verdi. Bu sırada ağır yaralanan Yarbay Pedder, öldü. Fransız barakalarına saldırıda bulundu. Yok edilen köprüyü kullanamayan ordu, tekneleri kullanarak nehri aştı ve ilerlemeye devam etti.

Zırhlı araçlarla Vichy'ye karşı saldırı düzenlendi. Yıkılan köprünün yerine bir duba köprüsü hızla tamamlandı. Avustralyalılar, iki Vichy Fransız destroyeri olan Guépard ve Valmy'nin ateşi altında kaldı.

Savaş sonrasında[değiştir | kaynağı değiştir]

Litani çevresinde yapılan savaşın takiben, 21. Tugay, Beyrut'a doğru ilerlenebilmesi için Kuzey Tire'ye ilerledi. 13 Haziran'da Tire'den, Sidon'u ele geçirmek için birkaç küçük yere operasyon düzenledi. 21. Tugayın sağ kanadında bulunan 25. Tugay 11 Haziran'da geçici olarak güvence altına aldığı Merdjayoun'a doğru ilerledi. Ardından 25. Tugay dan küçük bir güç Merdjayoun'u ele geçirdikten sonra 13 Haziran'da Jezzine'i ele geçirmek üzere kuzeyden doğru ilerledi. Ancak 15 Haziran'da Merdjayoun'a ağır bir karşı saldırı gerçekleşti ve bu saldırı 27 Haziran'a kadar sürdü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]