Segunda División de España

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(La Liga 2 sayfasından yönlendirildi)
La Liga 2
LaLiga SmartBank.svg
Ülke İspanya İspanya
Konfederasyon UEFA
Kuruluş 1929
Takım sayısı 22
Seviye 2
Üst lig La Liga
Alt lig Primera División RFEF
Son şampiyon Almería
En başarılı takım Real Murcia (9 kez)
Lig kupası

La Segunda División de España sponsorluk anlaşmaları nedeniyle LaLiga SmartBank olarak bilinen [1] İspanyol lig sisteminin ikinci kategori profesyonel futbol ligidir. İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu'nun (RFEF) yerini aldıktan sonra Liga Nacional de Fútbol Profesional tarafından 1984 yılından beri düzenlenmektedir. 1928-29 sezonundan bu yana La Liga ile birlikte oynanmakta olup 1936-1939 yılları arasında İspanya iç savaşı nedeniyle ve 2020 yılında COVID-19 pandemisi nedeniyle iki kez ara verilmiştir.

Segunda División, La Liga ile birlikte, İspanya'da profesyonel statüye sahip iki kategoriden biridir ve her ikisi de la Liga Nacional de Fútbol Profesional koruması altındadır, diğer ligler ise RFEF'e ve ilgili bölgesel federasyonlara bağlıdır.

Tarihi boyunca, kırk sekiz kulüp İkinci Lig şampiyonu oldu, 8 şampiyonlukla en çok şampiyon olan kulüp Real Murcia Club de Fútbol, ardından Real Betis Balompié (7) ve Real Club Deportivo de La Coruña, Real Sporting de Gijón ve Real Oviedo (5) ve Unión Deportiva Almería son şampiyondur.

2 Ağustos 2020'de U.D. Almería, Uruguaylı forvet Darwin Núñez'i 24 milyon Euro'ya Benfica'ya transfer ederek,[2] kendi tarihinin ve İspanya İkinci Lig tarihinin en pahalı satışını yaptı.[3] Buna ek olarak, bu transfer gerçekleştiğinde Portekiz Birinci Ligi tarihinde tüm zamanların en pahalı transfer oldu.[4]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Lig Ulusal Lig Şampiyonası, 1928-29 sezonunda Birinci Lig ile aynı zamanda başlatıldı ve yirmi takım A ve B grupları olmak üzere iki gruba ayrıldı.

A grubu ikinci ulusal düzey lig olmasına rağmen. (Şampiyon olan takım, Birinci Lig'e yükseldi ve son iki takım ise Üçüncü Lig'e düştü), B grubu ise üçüncü lige karşılık geliyordu böylece ilk iki takım İkinci Lig'e yükseldi ve diğer sekiz takım ise sonraki sezonu oynamak üzere ligdeki yerlerini korudu.

İlk sezonda şu kulüpler yer aldı: A grubunda Sevilla FC, Iberia SC, Deportivo Alavés, Real Sporting de Gijón, Valencia FC, Real Betis Balompié, Real Oviedo FC, Real Club Celta, RC Deportivo de La Coruña ve Racing Club Madrid

B grubunda ise Cultural y Deportiva Leonesa, Real Murcia FC, CD Castellón, CD Torrelavega, Zaragoza CD, Real Valladolid Deportivo, CA Osasuna, Tolosa CF, Barakaldo CF ve Cartagena HR

Yıllar geçtikçe, katılan takımların sayısı ve lig formatı değişti. 1934-35 sezonunda, lig birkaç gruba ayrıldı. 1968-69 sezonuna kadar devam eden bu organizasyon, daha sonra tek bir grup haline getirilen lig yapısı günümüze kadar gelmiştir. Organizasyonunun Liga Nacional de Fútbol Profesional'e bağlı hale geldiği 1977 ve 1984 yılları arasında, Segunda División B'nin, Üçüncü seviye lig olarak organize edilmesinden sonra, ikinci kategori lig ise Segunda División A ismiyle adlandırıldı.

2019-20 şampiyonasının ortasında, Asya'dan Avrupa'ya ulaşan küresel bir viral pandemi olan şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs-2 [5] salgını yaşandı.[6][7] Kıtanın birçok ülkesinde bulaşma ve ölüm vakaları kaydedilirken, spor organizasyonları önleyici tedbirler almaya başladı. İspanya'da pandemiden korunmak amacıyla seyircisiz maçlar oynanması planlandı.[8] Ayrıca çeşitli kulüplerin futbolcuları ve yöneticilerinde de vakalar görüldü.

Durum göz önüne alındığında, La Liga, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi ve İtalya Futbol Federasyonu'nun yaptığı gibi [9][10][11] yaptığı gibi artan pandemi vakaları nedeniyle müsabakaları askıya almaya karar verdi.[12] Vakaların artış hızını durdurmak için aylarca süren karantina sürecinden sonra, vakaların azaltılmasından sonra, hükûmet lig faaliyetlerinin devam edebileceğini duyurdu.[13]

Rekorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Real Murcia, Segunda División'da 53 sezon ile en fazla mücade eden kulüptür. Ayrıca bu ligde sekiz kez şampiyon oldu. Bunları 48 sezonla Sporting de Gijón, 44 sezonla Tenerife ve Sabadell, 43 sezonla Hércules de Alicante, 41 sezonla Real Club Deportivo de La Coruña, Castellón ve Cádiz takip etmektedir.

Sociedad Deportiva Eibar, 1987-88 sezonundan 2005-06 sezonuna kadar toplam 18 sezonla üst üste en uzun süre mücadele eden kulüp rekorunu elinde tutmaktadır.

Ligde oynamış bütün takımlardan sadece altısı alt liglerde hiç oynamadı, bunlar: Atletico de Madrid, Espanyol, Valencia, Sevilla, Real Sociedad ve Sporting de Gijón .

2011-12 sezonunda, Deportivo de La Coruña, 91 puan ile şampiyon olarak ligdeki puan rekoru kırdı.[14] Bir sonraki 2012-13 sezonunda, Elche, 42 maç boyunca ligi ilk haftadan son haftaya kadar lider götüren kulüp oldu.[15]

Katılımcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

2022-23 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

2022-23 sezonunu takımları
Kulüp Oynadığı sezon sayısı Kulüp Oynadığı sezon sayısı
Deportivo Alaves 38 Levante Unión Deportiva 41
Albacete Balompié 25 Club Deportivo Lugo 12
Fútbol Club Andorra 1 Málaga Club de Fútbol 8
Burgos Club de Fútbol 20 Club Deportivo Mirandés 9
Fútbol Club Cartagena 6 Sociedad Deportiva Ponferradina 10
Sociedad Deportiva Eibar 28 Real Oviedo 40
Granada Club de Fútbol 34 Real Racing Club de Santander 36
Sociedad Deportiva Huesca 11 Real Sporting de Gijón 50
Unión Deportiva Ibiza 2 Club Deportivo Tenerife 46
Unión Deportiva Las Palmas 33 Villarreal Club de Fútbol "B" 4
Club Deportivo Leganés 16 Real Zaragoza 26

Katılımcılar arasında Fútbol Club Andorra, kategoride Ligde 1 sezon ile ligde en az mücadele eden takımdır. Real Sporting de Gijón ise bu ligde 50 sezon ile en çok mücadele eden takım ünvanını taşır.

Rekabet sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lig, her yıl Ağustos sonu veya Eylül başında başlar ve bir sonraki yılın Mayıs veya Haziran aylarında sona erer.

Lig sistemine göre, biri kendi sahasında diğeri deplasmanda olmak üzere her bir rakibi ile iki kez karşılaşan yirmi iki takımdan oluşan tek bir entegre gruptan oluşur. Lig, toplamda kırk iki hafta sürer. Maçların sırası, lig başlamadan önce yapılan kura ile belirlenir.

Nihai sıralama, şampiyona sonunda her takımın elde ettiği toplam puanlara göre belirlenir. Takımlar kazanılan her oyun için üç puan, her beraberlik için bir puan alırlar ve kaybedilen maçlar için herhangi bir puan ödülü veya cezası verilmez. Şampiyonanın sonunda iki takım eşit puanlar alırsa, beraberliği bozacak mekanizmalar şunlardır:

  1. İkisi arasındaki beraberliklerde lehte ve aleyhte goller arasında oluşan averaj klasmanında en büyük farka sahip olan.
  2. Beraberlik yine devam ederse, şampiyonanın tüm maçlarındaki goller ve aleyhteki gol farkı dikkate alınır.
  3. Eğer hala beraberlerse, turnuvanın tüm maçlarında ikisi lehine en fazla golü olan takım önde yer alır.

Puan eşitliği üç veya daha fazla kulüp arasındaysa, ardışık eşitlik bozma mekanizmaları aşağıdaki gibidir:

  1. İlgili kulüplerin birbirlerine karşı oynadıkları maçların sonuçlarına göre her birine karşılık gelen en iyi skor.
  2. Sadece ilgili kulüplerin birbirlerine karşı oynadıkları maçlar dikkate alındığında, lehte ve aleyhteki goller sonucu ortaya çıkan averaj sonucunda elde edilen en büyük fark.
  3. Şampiyonadaki tüm maçlar dikkate alındığında gol ve aleyhteki gol farkı arasındaki en pozitif averaj.
  4. Şampiyonadaki tüm maçlar dikkate alındığında lehte en fazla gol sayısı.
  5. Favor plus adı verilen İyilik artı skalasına göre en yüksek dereceli kulüp.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon sonunda, en çok puanı alan takım İkinci Lig şampiyonu ilan edilir ve lig ikincisi ile birlikte Birinci Lig'e yükselir. Buna ek olarak, 2010-11 sezonundan bu yana, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı seri ilanlar arasında oynanan play-off galibi de üst lige çıkma hakkı kazanır. Bu yükselme sistemi, üçüncü ile altıncı ve dördüncü ile beşinci arasında doğrudan eleme çift maçıdır; iki kazanan, Birinci Lig'e yükselen üçüncü takımın çıkacağı yeni bir ev-deplasman formatıyla, eleme usulü maç oynarlar.

6 Temmuz 2011'de LaLiga meclisi, yükselme play-off'larında penaltı atışlarını yürürlükten kaldırmaya karar verdi. Doksan dakikalık süre sonucu ve ayrıca uzatmalarda bir beraberlik olması durumunda, normal ligde en iyi sıralamaya sahip takım yükselmeye hak kazanacaktır.[16]

Yükselen takımların boş yerleri, Birinci Lig'de son üç sırada bitirenlerin bu lige düşmesi ile doldurulur. Sezon sonunda İkinci Lig'de bulunan son dört takım, RFEF Birinci Lig'e düşer. Böylece, Segunda División'dan düşen takımlar ve bu liglerden yükselenler birbirleri ile yer değiştirirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "LaLiga y el Banco Santander llegan a un acuerdo de patrocinio por el 'title sponsor' de la competición". 24 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 de julio de 2016.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  2. ^ "Darwin Núñez, el traspaso más caro de segunda división". Onda Cero. 4 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Darwin Núñez se marcha al Benfica en un traspaso récord en la historia de Segunda". MARCA. 2 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Darwin Núñez ficha por el Benfica y hace historia en Segunda". BeSoccer. 17 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "La OMS declara el brote de coronavirus pandemia global". 12 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 de marzo de 2020.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  6. ^ "China aísla por tierra, mar y aire la ciudad de Wuhan, zona cero del coronavirus". 23 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 de marzo de 2020.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  7. ^ "El mapa que muestra el alcance global de la epidemia de coronavirus". 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 de marzo de 2020.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  8. ^ "El Eibar - Real Sociedad, a puerta cerrada por el Coronavirus". 10 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 de marzo de 2020.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  9. ^ "La UEFA convoca una reunión con las distintas partes del fútbol europeo". 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 de marzo de 2020.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  10. ^ "La Liga suspendida por el coronavirus". 12 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 de marzo de 2020.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  11. ^ "Última hora del coronavirus: suspendidas la Champions, la Europa League, LaLiga..." 12 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 de marzo de 2020.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  12. ^ "Suspendieron la Serie A y todas las actividades deportivas en Italia por el coronavirus". 10 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 de marzo de 2020.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  13. ^ "LaLiga regresa la semana del 8 de junio". 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 de julio de 2020.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  14. ^ "El Deportivo bate el récord de puntos en Segunda". 3 de junio de 2012. 5 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  15. ^ "El Elche, un líder único". 30 de mayo de 2013. 8 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  16. ^ "No habrá penaltis en los 'playoffs' de ascenso". 6 de julio de 2011. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 de septiembre de 2012.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi=, |tarih= (yardım)