Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti
Kuruluş1961
BaşkanReşat Akar
ÜyelikTürkiye Gazeteciler Federasyonu

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti, kısaca KTGC, 1961 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde merkezi Lefkoşa'da olan gazetecileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Başkanlığını Reşat Akar yapmaktadır. Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun üyesidir.

1980'lerde kurumun özellikle üyelik kriterleri etrafında tartışmalar yaşandı; cemiyetteki bir grup tarafından kuruma gazetecilikle ilgisi olmayan şahısların üye yapıldığı, yönetim kuruluna seçilenlerin kendi iktidarlarını korumaya çalıştığı iddia edildi. Kırka yakın kişiden oluşan bu grup 1982'de cemiyetten ayrıldı ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliğini (KTGB) kurdu.[1] Üyelik yapısıyla ilgili tartışmalar 1980'lerde devam etti, 1985'te genel kurulda üç farklı üyelik listesi bulunması KTGB tarafından eleştirildi.[2] İlgili kurultayla ilgili, cemiyetin eski yönetim kurulu üyelerinden Ahmet Okan tarafından cemiyete dava açıldı.[3] Halihazırda KTGB ile farklı siyasi görüşler savunduklarından birbirlerinden kopuk hareket etmektedirler.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği resmen kuruldu". Bozkurt. 11 Ekim 1982. s. 1. 
  2. ^ "KTGB Genel Sekreteri Süleyman Ergüçlü KTGC'nin üye yapısına ilgililerin dikkatini çekti". Bozkurt. 25 Şubat 1985. s. 1. 
  3. ^ "Gazeteciler Cemiyeti Aleyhine Dava Açıldı". Bozkurt. 14 Mart 1985. s. 6. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Temmuz 2018.