Küresel göç

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Küresel göç, bir bireyin yaşadığı devletten farklı bir devlete göç etmesi anlamına gelen uluslararası göç, küreselleşmenin bir sonucu olarak özellikle ekonomik açıdan daha az gelişmiş olan, şiddetin ve savaşların yaşandığı ülkelerden gelişmiş Batı ülkelerine doğru gerçekleşir.

Küresel göçün nedenleri arasında:

  • Ülkelerin iklimleri
  • İşsizlik konusundaki problemleri
  • Hukuk sisteminin adaletli bir biçimde uygulanmaması

gibi durumlar sıralanabilir. Bu durumlardan kurtulmak için genellikle aile ile yapılan harekete göç, bu kişilere de göçmen adı verilir. Dünyada tahmini olarak 272 milyon uluslararası göçmen bulunmaktadır, bu da dünya nüfusunun %3,5'ini kapsıyor. Göçlerin hem negatif hem de pozitif etkileri vardır. Avantajları; ucuz iş gücü, kültürel çeşitlilik iken dezavantajları; ülke içinde yaşanacak işsizlik, ırkçılık, hastalıklar ve uyum sorunudur.

Yasa dışı göçmen[değiştir | kaynağı değiştir]

Göç edilen ülkenin yasalarını benimsemeden ihlal ederek ülkeye ayak basan ve ülkede barınması için devletin izin vermediği kişilerdir. Bu kişiler çeşitli yollarla insan kaçakçıları tarafından ülkeye izinsiz şekilde giriş yaparlar. Bu kişiler yasa dışı göçmen statüsünden olduğundan birçok alanda zorluklarla karşılaşmaktadırlar.

Belgesiz göçmen[değiştir | kaynağı değiştir]

İzinsiz bir şekilde başka bir ülkede hayatını devam ettiren ve kayıtları bulunmayan insanlardır. Aynı zamanda yasal olarak bir ülkeyi turizm, seyahat, eğitim ve sağlık gibi amaçlarla ziyaret eden, ancak kendi ülkesine geri dönmeyen kişiler de belgesiz göçmen olarak adlandırılır.

Küresel göçün önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Küresel göçün insan gücü ve yeteneklerinin transferi için gerçek anlamda önemi ortadadır. Ayrıca küresel büyüme için gerekli bilgi ve yeniliği de sağlamaya yarar. Küresel göçün gündeme getirdiği sorunları ele almak için uluslararası koordinasyonun geliştirilmesi gerektiği bilinmektedir.

Bunlardan hariç çeşitli göç biçimleri vardır.

Kıtalar arası göç[değiştir | kaynağı değiştir]

Hareket, Kore'den (Asya) Brezilya'ya (Güney Amerika) olduğu gibi kıtalar arasındaki göçe verilen addır.

Kırsal-kentsel göç[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yeni fırsatlar ve yaşam tarzları aramak için insanların kırsal alanlardan veya kırsal alanlardan aynı ülkenin kentsel alanlarına taşınmasını içerir.

Zorla veya istemsiz göç[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir yerin devleti ya da üst mercilerinin, insanlarını bir sebepten dolayı göç etmeye zorladığı zaman dilimidir.

Zorla veya dayatılan göç[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu göç tipinde kimsenin göç etme gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak savaş, açlık ve diğer zor koşullar gibi bazı itici faktörler nedeniyle insanlar göç etmeye karar verirler.

Mevsimsel göç[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazen insanlar mahsul toplama ve hava değişimi gibi belirli mevsimlerde göç ederler ve mevsim bittiğinde geri dönerler.

Dönüş göçü[değiştir | kaynağı değiştir]

Göçmenlerin çeşitli nedenlerle terk ettikleri topraklara geri dönmelerini ifade etmektedir. Çoğu zaman çalışmak için şehirlere taşınan gençler, hayatlarının geri kalanını kasabalarının sessizliğinde ve eski arkadaşlarıyla, aileleriyle geçirmek için emekli olduklarında eve dönerler.

Uzun ve kısa süreli göç[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğer evlerindeki durum tehdit edici bir durumsa, insanlar göç etmeyi düşünebilirler. Örneğin, insanlar sadece başka bir yerde alınabilecek bir düzeyde dikkat gerektiren bazı hastalıkları varsa daha iyi sağlık durumları için hareket ederler. Öte yandan, doğada zamansal olabilir. Örneğin, bir kişi başka bir yerde çalışabilir, ancak durumunun daha iyiye gitmesi için geri dönmeden önce uzun yıllar kalmaya ve çalışmaya karar verebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]