Köln okul katliamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hatıra plaketi

Köln okul katliamı, 11 Haziran 1964'te, Almanya'nın Köln kentinin Volkhoven banliyösünde yer alan bir Katolik ilkokulunda gerçekleşen saldırıdır. Fail Walter Seifert, kendi yaptığı alev makinesiyle okula saldırdı ve makinenin yakıcı sıvısı bitince yine kendi el yapımı olan mızrakla kaçmaya çalışanlara saldırdı. Kaçışı sırasında polislerden birisinin kalçasından vurmasıyla yakalandı. Ateşler içinde yakalanan saldırgan hastaneye kaldırıldı ve saat 20.30'da E-605'ten zehirlenerek öldü.[1][2]

Olayın meydana gelişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Olay, günümüzde 1. sınıf ile 8. sınıf arasındaki eğitim kurumlarına denk gelen Katolik okulda gerçekleşti. Fail Walter Seifert, 9.30'da üzerinde mavi bir işçi tulumu, sırtında böcek ilaçlama aletiyle okula girdi. Girdiği kapının kilidi bozuktu ve Seifert, kapının altına bir tahta sıkıştırarak bahçedeki jimnastik öğretmeni Bayan Langohr'a yürüdü ve böcek ilaçlama aletini açtı. Aletten çıkan kullanılmış motor yağı ve boya inceltici karışım sıcak metal ağa temas edince alev aldı. Fail, panikleyip kaçmaya çalışan jimnastikçilere arkasını dönüp kapıya en yakın kısma gitti. Kendi yapımı sapanla sınıfın camını kırdı ve boyu altı metreyi bulan alevleri sınıfa yönlendirdi. Can havliyle pencereden atlayan çocuklara, elindeki alev makinesini ayrıca yönlendirdi.

Püskürtücünün yanıcı maddesi bittiğinde fail, boş tüpü ve makineyi okul bahçesine fırlattı. Kendi yapımı mızrağıyla üzerine doğru koşan bir kadın öğretmeni karnından vurarak öldürdü. Diğer sınıftaki iki kadın öğretmen kapıyı tutuyordu ama fail, tek tekmeyle kapıyı kırdı ve içeri girdi. Bu esnada okul avlusuna düşen bir kadın öğretmenin kalçasından iki mızrak darbesiyle yaraladıktan sonra sırtına indirdiği bir diğer darbeyle öldürdü.

Altına tahta koyarak sıkıştırdığı kapının öğrenciler tarafından açıldığını bilmediğinden avlunun diğer tarafına koşarak okulun etrafındaki çiti aştı ve demiryolu tarafına doğru kaçtı. İki telsizli polis, Seifert'in arkasından koşmaya başladı ve uzaklaşamadan yakaladılar. Seiferd, yakalandığında mızrağıyla kendisini savunmaya kalksa da polislerden birisinin kalçasından vurmasıyla savunmasını devam ettiremedi.

Demiryolunda yanlarına gelen acil doktoru, faili hastaneye gönderse de durumu orada iyice ağırlaştı. Ateş püskürtücünün yanında zamanında yaygın kullanılan bitki koruyucu bir zehir olan E-605 şişesi bulunmuştu. 20.30'da bu kimyasalın yol açtığı zehirlenmeden öldü.[3]

İfadesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktorların muayene sonrasında polisin ifadesinde fail; okulu, öğrencileri ve öğretmenleri tanımadığını söylemiştir. Eyleminin sebebi sorulduğunda Dr. M. ile Dr. C. anlaşmazlıkları olduğunu ifade etmiş, ne tür bir anlaşmazlık olduğunu ise açıklamamıştır. Ayrıca okulu ve çocukları seçmesinin tesadüf olduğunu; mızrağı sekiz hafta, alev püskürtücüyü kısa bir süre önce yaptığını ifade edip, pişman mısınız sorusuna cevap vermemiştir.

Kurbanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğretmenler
  • Gertrud Bollenrath (62)
  • Ursula Kuhr (24)
Öğrenciler
  • Dorothea Binner (9), 15 Temmuz'da öldü.
  • Renate Fühlen (9), 19 Temmuz'da öldü.
  • Ingeborg Hahn (9), 30 Temmuz'da öldü.
  • Ruth Hoffmann (10), 20 Temmuz'da öldü.
  • Klara Kröger (9), 16 Temmuz'da öldü.
  • Stephan Lischka (9), 16 Temmuz'da öldü.
  • Karin Reinhold (11), 20 Temmuz'da öldü.
  • Rosel Röhrig (12), 18 Temmuz'da öldü.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Maniac uses 'flamethrower' on pupils". The Windsor Star. 11 Haziran 1964. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2018. 
  2. ^ "Maniac Sprays Fire on Cologne Pupils". The New York Times. 12 Haziran 1964. 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2018. 
  3. ^ Benecke, Mark. Cinayet Yöntemleri, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2010, İstanbul. (Sayfa: 254- 266)
  4. ^ "The Cologne school massacre". 14 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]