Kuzey altını

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kuzey altını, altın renkli bir bakır alaşımıdır. Genel olarak %89 bakır, %5 alüminyum, %5 çinko ve %1 kalaydan oluşmaktadır.[1] Adına ve rengine karşın içinde altın içermez ve saf altından çok daha hafiftir.[2] Çoğunlukla madeni paraların yapımında kullanılır.

Nordic Gold (Türkçe: Kuzey Altını), birçok madeni paranın yapıldığı altın renkli bakır alaşımıdır. Pek çok para biriminde, özellikle 50, 20 ve 10 sentlik euro, İsveç 5 ve 10 kronluk madeni paralarda (ilk olarak 1991'de geliştirilip piyasaya sürüldü) Polonya 2 złoty hatıra parası gibi bir dizi madeni para için kullanılmıştır. Bileşimi %89 bakır, %5 alüminyum, %5 çinko ve %1 kalaydır. Bakır alaşımı olduğu için altın içermez. Rengi ve yoğunluğu saf altından farklıdır. Alerjik değildir; Diğer avantajları arasında antimikotik ve zayıf antimikrobiyal (özellikle aşınmadan sonra) özellikleri ve kararmaya karşı direnci yer alır. Antimikrobiyal hastane uygulamaları için incelenmiştir.

Nordic Gold, Finlandiyalı metal şirketi Outokumpu için çalışırken Mariann Sundberg tarafından geliştirildi.Avrupa Merkez Bankası, alaşımın "eritilmesi zor ve yalnızca madeni paralar için kullanıldığını" söylüyor.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gizmology.net. "Notes on metals". 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2016. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020.