Kobra (film, 1986)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kobra (1986 film) sayfasından yönlendirildi)
Kobra (film, 1986)
Cobra
Stallone
YönetmenGeorge P. Cosmatos
YapımcıMenahem Golan
Yoram Globus
SenaristSylvester Stallone
UyarlamaPaula Grosling'in Fair Game isimli romanı
OyuncularSylvester Stallone
Brigitte Nielsen
Reni Santoni
Andrew Robinson
Brian Thompson
Art LaFleur
Lee Garlington
MüzikÇeşitli sanatçılar
Görüntü yönetmeniRic Waite
KurguJames R. Symons
Don Zimmerman
StüdyoGolan-Globus
DağıtıcıWarner Bros.
Cannon Films
Çıkış tarih(ler)i23 Mayıs 1986 (1986-05-23)
Süre87 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe25 milyon$
Hasılat49,042,224$

Kobra, yönetmenliğini George P. Cosmatos'un yaptığı, başrollerini Sylvester Stallone, Reni Santoni, Brigitte Nielsen ve Andrew Robinson'un paylaştığı 1986 yılı Hollywood yapımı macera filmidir.[1] Film olumsuz eleştiriler almış olmasına rağmen, gişede büyük bir başarıya imza atmıştır.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kobra kod adıyla bilinen Marrion Cobretti (Sylvester Stallone), Los Angeles Polis Teşkilatında görevli gözü pek bir polis memurudur. Bir markette gerçekleşen rehin alma olayında polisin ikna çabaları başarısız olunca Cobretti'den markete girip suçluyu etkisiz hale getirmesi istenir. Suçluyu vurarak etkisiz hale getirir. Vurduğu adam ölümünden hemen önce O'na, güçsüzlerin yaşamaya hakkı olmayıp, yalnızca güçlülerin yaşaması gerektiğini savunan ve dünyaya hükmetmeyi hedefleyen bir grup psikopatın kurduğu "New Order" ismindeki çetenin varlığından bahseder. Olaydan sonra Kobra, marketteki olayın bu yasa dışı örgütle bağlantısı olduğu sonucuna varır.

Çetenin işlediği bir dizi seri cinayetten sonra, örgüt lideri The Night Slasher (Brian Thompson)"in bir gece geç saatlerde işlediği cinayetin tek tanığı olan manken Ingrid Knudsen (Brigitte Nielsen), örgütün birincil hedefi haline gelir. Kendisine düzenlenen öldürme girişiminden kurtulmayı başaran Knudsen'i koruma görevi, Los Angeles Polis Teşkilatı'nca Cobretti ve iş ortağı Çavuş Tony Gonzales (Reni Santoni)'e verilir. Knudzen'in farklı kişilerce birkaç kez saldırıya uğraması, Kobra'yı harekete geçirir ve Knudsen'i şehir dışına çıkarmanın daha güvenli olduğuna karar verir. Yolculuk esnasında aralarında duygusal bir yakınlaşma başlar.

Beraberlerinde götürdükleri bir diğer polis memurunun bu çeteyle bağlantısı vardır ve nerede oldukları konusunda çeteyi gizlice bilgilendirmektedir. Cobretti bu durumudan şüpheleniyor olsa da bir şey belli etmez. Bir gece çok sayıda adamla, Cobretti ve diğerlerinin kaldıkları moteli basan çete üyeleri Gonzales'i yaralar. Çetenin birçok üyesini öldürmeyi başaran Cobretti ve Knudsen birlikte kamyonete binip kaçmaya başlarlar fakat çetenin diğer motosikletli üyeleri peşlerindedir. Bir süre sonra kamyonetleri hareket edemez hale gelince kaçmaya yaya olarak devam ederler ve yakınlardaki bir fabrikaya girerler. Burada çete lideri Slasher'la teke tek dövüşen Cobretti, Slasher'ı öldürür.

Filmin sonunda Los Angeles Polis Teşkilatına bağlı polisler gelir ve cesetleri toplayıp yaralı vaziyetteki Cobretti ve Knudsen'e gerekli müdahaleyi yapar. Çete tamamen çökertilmiştir. Polis şefi Dedektif Monte (Andrew Robinson) Cobretti'yi kutlar fakat her zaman yaptığı gibi yine Cobretti'yi yasaları hiçe saymakla itham eder ve bazı konuları görüşmek üzere O'nu akşam yemeğine davet eder. Bunun üzerine Monte'ye bir yumruk atan Cobretti ve çeteden artık tamamen kurtulmuş olan Knudsen, çete üyelerinden arta kalan motosikletlerden birine atlayıp oradan uzaklaşırlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin çekildiği dönemde Brigitte Nielsen, Sylvester Stallone'nin gerçek hayattaki eşidir. (15 Aralık 1985 - Haziran 1987)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Oxford history of world cinema. Oxford: Oxford University Press. 2020. ISBN 978-0198742425. 
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; oxf1 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]