İçeriğe atla

Kaçak (film, 2012)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaçak
Mud
YönetmenJeff Nichols
Yapımcı
YazarJeff Nichols
Oyuncular
MüzikDavid Wingo
Görüntü yönetmeniAdam Stone
KurguJulie Monroe
Stüdyo
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i26 Mayıs 2012 (2012-05-26) (Cannes)
26 Nisan 2013 (2013-04-26) (ABD)
Süre130 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$10 milyon[2]
Hasılat$32.6 milyon[3]

Kaçak (özgün adı:Mud) 2012 yapımı bir Amerikan coming-of-age filmidir. Jeff Nichols tarafından yazılan ve yönetilen drama filmi. Filmde Tye Sheridan ve Jacob Lofland, küçük bir adada saklanan bir kaçak olan Mud (Matthew McConaughey) ile karşılaşan ve onu takip edenlerden kaçmasına yardım etmeyi kabul eden bir çift genci canlandırıyor. Sam Shepard ve Reese Witherspoon da rol alıyor.[4]

"Mud" 2012 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı ve Ocak 2013'te Sundance Film Festivali'nde de gösterildi. Film, 10 Mayıs'ta geniş gösterime girmeden önce 26 Nisan 2013'te belirli sinemalarda sınırlı gösterim ile gösterime girdi. "Mud" gişede iyi bir performans göstererek 10 milyon dolarlık bütçeyle 32.6 milyon dolar hasılat elde etti ve eleştirmenlerden övgü aldı.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ellis ve Neckbone, DeWitt, Arkansas yakınlarında yaşayan iki genç çocuk, Mississippi Nehri'ndeki küçük bir adada terk edilmiş bir tekne bulduklarında heyecanlanırlar. Ancak teknede, çocukların kısa bir süre sonra karşılaşacakları Mud adlı bir adam yaşamaktadır. Dağınık ama karizmatik bir vagrant olan Mud, çocuklara yakınlarda büyüdüğünü söyler ve biraz yiyecek ister, gittiğinde karşılığında tekneyi vereceğini vaat eder.

Yiyecekle dönen çocuklar Mud'a neden saklandığını sorarlar. Mud, ellerinde kendine özgü bülbül dövmeleri olan ve güzel olarak tanımladığı kız arkadaşı Juniper'i beklemektedir. Çocuklar daha sonra Juniper'i kasabada görürler. Ellis, May Pearl adında kendisinden yaşça büyük bir kıza aşık olur.

Ellis, annesinin kasabaya taşınma isteği yüzünden anne ve babasının boşanmak üzere olduğunu öğrenir. Bu durum eski nehir yüzen evlerini tehdit etmektedir: sahibi tarafından artık konut olarak kullanılmazsa, Nehir İdaresi tarafından yıkılacaktır. Daha sonra, bir barikatta Ellis, Mud'ın aranan bir kaçak olduğunu öğrenir, ancak onu gördüğünü inkar eder.

Çocuklar bu keşif üzerine Çamur'la yüzleşirler. Mud, Juniper'i hamile bırakan bir adamı öldürdüğünü ve onu merdivenlerden aşağı iterek çocuğunu kaybetmesine neden olduğunu açıklar. Mud şimdi kaçmak için tekneyi kullanmayı planlamaktadır ve çocuklara yardımlarını sürdürmeleri karşılığında tabancasını vereceğine söz verir.

Mud, Ellis'i Tom Blankenship'e gönderir, Otobiyografisinde Mark Twain, çocukluk arkadaşı Tom Blankenship'i Huckleberry Finn karakterinin ilham kaynağı olarak tanımlar.}} çocukluğundan yaşlı bir baba figürü ve Ellis'in komşusu, yardım için. Tom gelip Mud'la konuşmayı kabul eder; ancak Mud'ın Juniper yüzünden yine başının dertte olduğunu öğrenince yardım etmeyi reddeder. Mud çocuklara Juniper için bir not verir. Mud'ın öldürdüğü adamın kardeşi olan Carver'ın onu taciz ettiği motel odasını bulurlar. Ellis ve Neckbone Mud'a adamdan bahseder ve Mud öldürdüğü adamın ailesinin intikam için geldiğini anlar.

Hurdalıklardan makine parçaları ve bir dıştan takma motor çalan çocuklar, Mud'ın tekneyi tamir etmesine yardım eder ve Juniper'i Mud'a getirip birlikte nehirden kaçmak için bir plan yaparlar. Belirlenen günde Juniper ortaya çıkmaz. Ellis ve Neck onu yakındaki bir barda başka erkeklerle flört ederken bulur ve olanları Mud'a anlatırlar.

Ellis, Juniper'a Mud'dan bir not getirir ve ona aralarındaki ilişkinin bittiğini kabul ettiğini söyler. Juniper, Ellis'e Mud'ı sevdiğini ancak onun doğuştan yalancı olduğunu ve hayatının geri kalanını onun gezgin yaşam tarzını takip ederek geçiremeyeceğini söyler. Ellis, birbirlerine derinden aşık bir çift olduklarına inandığı bu çiftin aniden dağılması karşısında derin bir hayal kırıklığına uğrar. Kısa bir süre sonra May Pearl, Ellis'i arkadaşlarının önünde reddeder ve küçük düşürür. Bu olaylar Ellis'e, babasının boşanmanın ardından kadınlara güvenilemeyeceği yönündeki uyarısını doğrular gibidir.

Ellis, Mud'la yüzleşir ve Juniper'den vazgeçtiği için ona yalancı ve korkak der. Ellis kaçarken cottonmouths içeren bir çukura düşer ve ısırılır. Mud atlar ve onu kurtarır, baygın haldeki Ellis'i anakaradaki bir kliniğe götürmek için yarışır. Mud'ı tanıyan hastane çalışanlarından biri polisi arar, polis de Carver ve babası King'i ihbar eder.

Takipçilerinden kaçan Mud adaya geri döner ve Neckbone ile birlikte tamir ettikleri tekneyi suya indirirler. Daha önce kararlaştırdıkları gibi, Mud Neckbone'a M1911 tabancasını verir ama mermisi yoktur. Mud Ellis'e veda etmek ister, bu yüzden Neckbone onu Ellis'in iyileşmekte olduğu ailesinin yüzen evine götürür. Mud gizlice Ellis'in odasına girer ve Ellis Mud'a söylediği şeyler için üzgün olduğunu söyler. Çamur, Ellis'in söylediklerinin çoğunda haklı olduğunu ve onun iyi bir adam olmadığını söyler. Ellis daha sonra babasının kadınlar hakkındaki tavsiyelerini paylaşır. Mud buna katılmaz ve Ellis'in iyi bir adam olduğunu ve kendisinin yarısı kadar iyi bir kız bulursa iyi olacağını söyler.

Mud, Ellis'in odasındayken Carver ve ekibi gelir ve ateş etmeye başlar. Eski bir deniz nişancısı olan Tom, teknesinden eski keskin nişancı tüfeği ile ateş ederek nehrin karşısındaki birkaç saldırganı öldürür. Mud, Ellis'i kurtarır ve kaçmaya çalışır ancak nehre dalarken vurulur. Polis gelir ve tüm ekip üyelerini ölü bulur. Bir polis King'i arayarak diğer oğlunun da öldüğünü söyler. Polis dalgıçları bütün gece Mud'ın cesedini arar. Çatışmanın ertesi sabahı Tom ortadan kaybolur.

Ellis'in ailesi ayrılır. O ve annesi şehirdeki bir daireye taşınır ve Ellis'in babası uzakta yeni bir iş bulur. Ellis ve Neckbone yüzen evin yıkılışını izlerken Ellis, Mud'ın akıbetinden emin olmadığını ama yine de Juniper'ı koruduğuna inandığını paylaşır. Ellis'in babası ayrılırken, Ellis'e annesine iyi bakmasını çünkü bu değişimin onun için de zor olduğunu söyler ve durumlarına karşı daha olgun ve değişmiş bir tutum sergiler. Ellis'e bir hafta içinde onu tekrar göreceğine dair güvence verir ve Ellis'e onu sevdiğini söyler, Ellis de ona karşılık verir. Ellis yeni mahallesinde kendisinden yaşça büyük bazı çekici genç kızlar görür; kızlardan biri ona el sallar ve Ellis gülümser.

Birkaç gün sonra, Mud'ın hayatta olduğu ve Tom'un kullandığı onarılmış teknede iyileşmekte olduğu ortaya çıkar. İleride Mississippi Nehri'nin ağzına ve onun güneyindeki Meksika Körfezi'ne bakarlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mud (12A)". British Board of Film Classification. 11 Şubat 2013. 15 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2013. 
  2. ^ "In Motion With Arkansas Moviemaker Jeff Nichols". talkbusiness.net. 15 Temmuz 2012. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2013. 
  3. ^ "Mud (2013)". Box Office Mojo. 20 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2016. 
  4. ^ "Kaçak". imdb.com. 14 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]