Kazı (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kazı
The Dig
Film afişi
YönetmenSimon Stone
OyuncularRalph Fiennes
Carey Mulligan
Lily James
DağıtıcıNetflix
CinsiSinema
RenkRenkli
Yapım yılı2021, Birleşik Krallık
Süre112 dakika
Dilİngilizce

Kazı, 2021 İngiliz yapımı biyografi-dram filmi. Konusu gerçek bir olaya dayanmaktadır. Simon Stone'un 2007 yılında yazdığı, aynı adlı romanından John Preston'un yeniden tasarlayıp sinemaya uyarladığı filmin başrollerinde Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James, Johnny Flynn, Ben Chaplin, Ken Stott, Archie Barnes ve Monica Dolan yer almaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Edith Pretty küçük oğluyla birlikte büyük bir malikanede yaşayan zengin bir duldur. Fakat kalp hastası olduğu için mutsuzdur. Malikane arazisindeki höyükler dikkatini çeker ve yaşamını arkeolojik kazılar yaparak kazanan Basil Brown'ı kazı yapmak üzere işe alır. Basil Brown kısa zamanda hem kazılara başlar, hem de Edith'in oğlu Robert ile arkadaşlık kurar.

Başta Basil'in ümitvar olduğu kazılardan bir sonuç çıkmaz; ama daha sonra Edith'in isteği üzerine yaptığı bir kazıda bir gemi iskeleti bulur. Basil bu geminin bir Anglo Sakson gemisi olabileceğini ve mezar sahibinin de önemli bir kişi olduğunu düşünmektedir. Ne var ki haber yayılır ve resmi makamlar adına malikaneye gelen Charles Philips adlı bir arkeolog kazı sorumluluğunu üzerine alır. Charles geminin Vikinglere ait olduğunu düşünmektedir. Charles başta Basil'in işine son verirse de arazi sahibi olarak bazı hakları olan Edith'in ısrarları üzerine Basil'e de kazıda görev verilir.

Kazı heyetine başka arkeologlar da katılır. Bunlar henüz balayında olan Peggy ve Stuart Piggot çifti ile Edith'in kuzeni Rory Lomax'tır. Peggy ve Basil'in kazı sırasında buldukları ürünler geminin Basil'in başta tahmin ettiği gibi bir Anglo Sakson gemisi olduğunu kanıtlar. Bu arada kocasından istediği ilgiyi göremeyen Peggy o günlerde askere alınan Rory'e tutulur. Film 2. Dünya Savaşının başlaması ve kazının durdurulması ile sona erer.

Filmin son sahnesinde büyük önem taşıyan buluntunun sonradan teşhir edildiği, teşhirde Edith'in isminden bahsedildiği halde, Basil'in isminden bahsedilmediği, ancak sonunda haksızlığın giderilerek Edith'in isminin yanı sıra Basil'in isminin de yazıldığı belirtilir.[1]

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihsel doğruluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin konusunu geçtiği gerçek mekan (Sutton Hoo)

The Times'tan Mark Bridge, arkeologların filmde Peggy Piggott'un deneyimsiz olarak tasvir edilmesine itiraz ettiklerini belirtti. 1939 yılına gelindiğinde Piggott kendi alanında deneyimli bir arkeologdu ve Cambridge Üniversitesi ile Londra Üniversitesi'nde arkeoloji eğitimi almıştı.[2] Ayrıca kendisinden yaşça büyük, daha deneyimli bir erkek arkeologla evliymiş gibi gösterildi, oysa gerçekte Stuart Piggott ondan sadece iki yaş büyüktü (sırasıyla 27 ve 29) ve ikisi de öğrenciyken tanışmışlardı.[2] Ayrıca, Charles Phillips 30'lu yaşlarının sonlarındaydı ama Ken Stott tarafından 60'lı yaşlarında canlandırıldı ve toprak sahibi Edith Pretty 50'li yaşlarının ortasındaydı ama Carey Mulligan tarafından 30'lu yaşlarının ortasında canlandırıldı (53 yaşındaki Nicole Kidman'ın Pretty'yi oynaması planlanıyordu).[3]

Bridge ayrıca kurgusal Rory Lomax'ın Piggott için bir aşk ilgisi olarak eklenmesini de eleştirdi. Pretty'nin kuzeni olan Lomax karakteri fotoğrafçı olarak tasvir edilmiştir.[4] Gerçekte, Mercie Lack ve Barbara Wagstaff (iki öğretmen) ve O.G.S. Crawford (Ordnance Survey'in arkeoloji görevlisi) ayrı ayrı bir dizi fotoğraf çekmiştir.[2] Alanı kapsamlı bir şekilde fotoğraflayan iki kadın, romantik bir hikâye yaratmak için kitap ve filmden çıkarılmıştır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IMDB". 9 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2021. 
  2. ^ a b c Sykes, Rebecca Wragg. "How accurate is The Dig? What's true and false in Netflix's Sutton Hoo film" (İngilizce). ISSN 0140-0460. 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  3. ^ Smith, Neil (29 Ocak 2021). "Ralph Fiennes ve Carey Mulligan Netflix filmi The Dig'de tarihi yeniden canlandırıyor". BBC News. 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2021. 
  4. ^ a b Bridge, Mark (29 Ocak 2021). "Netflix draması The Dig, Sutton Hoo arkeoloğu Peggy Piggott'a haksızlık ediyor". The Times (İngilizce). 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2021.