Kardaki İzler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kardaki İzler
YönetmenTaylor Sheridan
Yapımcı
YazarTaylor Sheridan
Oyuncular
Müzik
Görüntü yönetmeniBen Richardson
KurguGary D. Roach
Stüdyo
DağıtıcıThe Weinstein Company[a] (United States)
STXinternational (United Kingdom)[4][5]
Metropolitan Filmexport (France)[5]
Çıkış tarih(ler)i21 Ocak 2017 (2017-01-21) (Sundance)
4 Ağustos 2017 (2017-08-04) (Amerika Birleşik Devletleri)
30 Ağustos 2017 (2017-08-30) (Fransa)
8 Eylül 2017 (2017-09-08) (Birleşik Krallık)
Süre107 dakika[4]
Ülke
  • Fransa[1]
  • Birleşik Krallık
  • Amerika Birleşik Devletleri
Bütçe$11 million[5]
Hasılat$45 milyon[2]

Kardaki İzler, Taylor Sheridan tarafından yazılıp yönetilen, 2017 yapımı bir neo-Western cinayet gizem filmidir. Filmde Jeremy Renner ve Elizabeth Olsen, sırasıyla ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi izcisi ve bir FBI ajanı olarak rol almaktadır. İkili Wyoming'deki Wind River Kızılderililere Ayrılmış Bölgesi'nde gerçekleşen bir cinayeti çözmeye çalışmalarını konu almaktadır. Aynı zamanda Gil Birmingham, Jon Bernthal ve Graham Greene de filmdeki oyunculardan bazıları.

Filmin yazarı Sheridan, bu filmi tecavüze uğrayan ve öldürülen Kanada Aborjini kadın sayısının çokluğu konusunda farkındalık yaratmak için yazdığını söyledi.

Kardaki İzler prömiyerini 2017 Sundance Film Festivali'nde yaptı ve 4 Ağustos 2017'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Film eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler aldı ve 11 milyon dolarlık bir bütçeye karşılık 45 milyon dolar hasılatla gişe başarısı yakaladı. The Weinstein Company (TWC) tarafından sinemalarda yayınlandı, ancak Ekim 2017'de Harvey Weinstein aleyhine çok sayıda cinsel istismar iddiasının bildirilmesinin ardından, filmin dağıtım hakları Lionsgate tarafından satın alındı. Harvey Weinstein'ın kredileri ve logosu, ev medyası ve yayın hizmetlerinden çıkarıldı ve bu da TWC'nin dağıtım haklarını kaybetmesine neden oldu.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kış aylarında Wyoming'in Wind River Kızılderililere Ayrılmış Bölgesi'ndeki, ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi Ajanı Cory Lambert (Jeremy Renner), 18 yaşındaki Natalie Hanson'ın (Kelsey Asbille) donmuş cesedini keşfeder. FBI Özel Ajanı Jane Banner (Elizabeth Olsen) olası cinayeti araştırmak için kasabaya gelir. Banner, Natalie'nin babası Martin'den (Gil Birmingham) kızının tanımadığı yeni bir erkek arkadaşıyla çıktığını öğrenir. Natalie'nin otopsisi, künt travma ve tecavüz belirtileri göstermektedir ve bu Lambert'in, Natalie'nin sıfırın altındaki havayı solumaktan kaynaklanan pulmoner kanamadan öldüğü yönündeki çıkarımını doğrulamaktadır. Adlî tabip, ölümü cinayet olarak sınıflandıramamakta, bu nedenle de Banner amirlerinden ek yardım alamamaktadır.

Lambert, Natalie'nin erkek arkadaşının yakındaki bir petrol sondaj sahasında güvenlik görevlisi olarak çalışan Matt Rayburn (Jon Bernthal) olduğunu keşfeder. Lambert ve Banner kısa süre sonra Matt'in karda çıplak, parçalanmış vücudunu keşfederler. Lambert, Banner'a 16 yaşındaki kızı Emily'nin, üç yıl önce Natalie'ye benzer bir şekilde öldüğünü ve davanın çözülmediğini açıklar.

Banner, kızılderili kabile polis şefi Ben Shoyo (Graham Greene) ve diğer kolluk kuvvetleri, sondaj alanını ziyaret eder ve güvenlik amiri Curtis (Hugh Dillon) ve birkaç güvenlik görevlisi tarafından karşılanırlar. Bir koruma, Natalie'nin cesedinin bulunduğunu duyduklarından bahseder ve Banner, Natalie'nin adının halka açıklanmadığını belirtir. Korumalar, bunu bir polis tarayıcısını izleyerek öğrendiklerini iddia eder. Banner'ın ekibinden biri, korumaların yavaşça etraflarını sardığını fark eder ve silahını çeker. Çatışma hızla tırmanarak Banner'ın tansiyonu düşürdüğü silahlı bir yatıştırmaya dönüşür.

Geçmişi gösteren bir sahnede, Matt'in sarhoş meslektaşları Natalie ile yataktayken karavanına girer. Matt şiddete teşvik edilir ve Pete, Natalie'ye tecavüz ederken diğer korumalar aynı şekilde karşılık verir. Matt ölene kadar dövülür, ancak karşılık verme girişimi Natalie'ye, kardeşinin yaşadığı seyyar eve doğru koşarak kaçmaya çalışma fırsatı verir.

Sonraki sahnede Lambert'in, Matt'in cesedinin bulunduğu yerden sondaj kampına kadar olan izleri takip etmesi gösterilmektedir. Banner ve diğerleri Pete'in (James Jordan) karavanına yaklaşırken, Lambert, telsizle Shoyo'ya bir uyarı gönderir. Pete, Curtis'in üstü kapalı uyarısına kapıdan bir pompalı tüfekle ateşle, Banner'ı yaralayarak karşılık verir. Taraflar arasında bir silahlı çatışma başlar ve Shoyo ve diğer memurlar öldürülür. Kalan korumalar Banner'ı infaz etmeye hazırlanırken, Lambert tüfeğiyle dört kişiyi uzaktan öldürür. Yaralı olan Pete yaya olarak kaçar ama Lambert onu yakalar. Gannett Zirvesi'nde Lambert, Pete'i itiraf etmeye zorlar ve sonra ona Natalie'nin sahip olduğu aynı şansı sunar; vurulmak yerine çıplak ayakla ve sadece hafif giysilerle uzak bir yola koşarak hayatta kalmaya çalışabileceğini belirtir. Pete koşar ama ciğerleri soğuk havadan tükenirken yere düşer ve çabucak ölür.

Lambert hastanede Banner'ı ziyaret eder ve dayanıklılığını övmektedir. Daha sonra Martin'i ziyaret eder ve kızlarının ölümüyle ilgili üzüntüsünü paylaşır. Film sona ererken, bir kapanış yazısında, sayıları bilinmeyen Kızılderili kadınlar hariç, her demografik grup için kayıp kişi istatistiklerinin tutulduğunu belirtir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cory Lambert rolünde oyuncu Jeremy Renner, ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi ajanı. Natalie Hanson'un donmuş cesedini ve karlı bir arazide koşarken öldüğüne dair kanıtları keşfeder. Davayı, üç yıl önce ölü bulunan genç kızı Emily için kefâret olarak kullanmaktadır.
  • Çaylak bir FBI özel ajanı olan Jane Banner rolünde oyuncu Elizabeth Olsen. Lambert'i takipçisi olarak işe alır.
  • Kabile Polis Şefi Ben Shoyo rolünde oyuncu Graham Greene. Natalie Hanson'ın olası cinayetini çözmek için Lambert ve Banner'a yardım etmektedir.
  • Natalie Hanson rolünde oyuncu Kelsey Asbille, Martin ve Annie'nin kızı ve Chip'in kız kardeşi. Cory'nin ölen kızı Emily ile iyi arkadaştı. Ölümü, filmin olaylarının ana belirleyicisidir.
  • Martin Hanson rolünde oyuncu Gil Birmingham, Annie'nin kocası ve Chip ve Natalie'nin babası. Aynı zamanda Lambert'in yakın arkadaşıdır.
  • Cory'nin eski eşi ve Emily ile Casey'nin annesi Wilma Lambert rolünde oyuncu Julia Jones.
  • Martin ve Annie'nin oğlu ve Natalie'nin erkek kardeşi Chip Hanson rolünde oyuncu Martin Sensmeier. Filmde bir uyuşturucu bağımlısıdır.
  • Martin'in karısı ve Chip ve Natalie'nin annesi Annie Hanson rolünde oyuncu Althea Sam.
  • Cory ve Wilma'nın oğlu Casey Lambert rolünde oyuncu Teo Briones.
  • Wilma'nın babası Dan Crowheart rolünde yerli oyuncu Apesanahkwat.
  • Wilma'nın annesi Alice Crowheart rolünde oyuncu Tantoo Kardinal.
  • Natalie'nin erkek arkadaşı Matt Rayburn rolünde oyuncu Jon Bernthal.
  • Matt'in iş arkadaşlarından biri olan Pete Mickens rolünde oyuncu James Jordan.
  • Matt'in amiri Curtis rolünde oyuncu Hugh Dillon.
  • Matthew Del Negro, Matt'in iş arkadaşı Dillon rolünde.
  • Tim rolünde oyuncu Blake Robbins.
  • Carl rolünde oyuncu Austin Grant.
  • Fremont County Şerif yardımcısı Evan rolünde oyuncu Ian Bohen.
  • Natalie'nin cesedi üzerinde otopsi yapan doktor Randy Whitehurst rolünde oyuncu Eric Lange.
  • Chip'in arkadaşı ve uyuşturucu satıcısı Frank Walker rolünde oyuncu Tyler Laracca.
  • Chip'in arkadaşı ve uyuşturucu satıcısı Sam Littlefeather rolünde oyuncu Gerald Tokala Clifford.

Filmin yayınlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardaki İzler, 11 milyon dolarlık bir bütçeye karşılık, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da 33,8 milyon dolar ve diğer bölgelerde 11,2 milyon dolar hasılat elde ederek dünya çapında toplam 45 milyon dolar hasılat elde etti.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Film sadece sinemalarda gösterime girmesi için The Weinstein Company tarafından dağıtılırken, Harvey Weinstein cinsel istismar vakalarının ardından Lionsgate tarafından evde dağıtım için hakları satın alındı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Wind River (2016)". British Film Institute. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2018. 
  2. ^ a b c d e "Wind River (2017)". The Numbers. Nash Information Services. 28 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2017. 
  3. ^ Fleming, Mike Jr. (25 Ekim 2017). "Weinstein Name Stripped From 'Wind River'; Tunica-Biloxi Tribe Financiers To Pay For Oscar Campaign". Deadline Hollywood. Penske Business Media. 25 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2017. 
  4. ^ a b "WIND RIVER (15)". British Board of Film Classification. 29 Ağustos 2017. 4 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2018. 
  5. ^ a b c "Wind River". Box Office Mojo. IMDb. 20 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]