Kara deliklerde tamamlayıcılık ilkesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kara deliklerde tamamlayıcılık ilkesi kuantum kütleçekiminde kara deliklerin Hawking ışınımı sayesinde buharlaşmalarının kuantum mekaniğiyle uyumlu olabileceğini gösterir.[1] Şu üç ilkenin birbiriyle tutarlı olduğu gösterilerek[1] ilkenin arzu ettiği sonuç gösterilir:

  • İlke 1: Uzaktan bakıldığında bir kara deliğin buharlaşması tamamiyle kuantum mekaniği kanunları çerçevesinde gerçekleşir.
  • İlke 2: Uzay-zamanın klasik, maddenin ise kuantum yapıda olduğu yarı klasik yaklaşım, gergin ufuk dışındaki fiziği belli bir seviyeye kadar tarif etmek için yeterlidir.
  • İlke 3: Klasik kara delik haline karşılık gelen kuantum hal sayısı, Bekenstein-Hawking entropisi'nin üstel fonksiyonudur: exp(S).

2012 yılında başlayan ateşten set paradoksu tartışmalarında ise kara deliklerde tamamlayıcılık ilkesinin tutarlılığı tartışmaya açık hale gelmiştir. Bunlarda üstü kapalı şekilde kabul edilen bir dördüncü ilke açıkça yazılır:

  • İlke 4: Genel görelilikteki eşdeğerlilik ilkesi geçerlidir ve özel olarak kara deliğe düşen kişi olay ufkunu geçtiğini fark edemez.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Leonard Susskind, Larus Thorlacius ve John Uglum. The stretched horizon and black hole complementarity. Physical Review D 48(8), 3743--3761. arXiv:hep-th/9306069 12 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. DOI