Kanban (geliştirme)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kanban, yeni çalışma için mevcut kapasite ile çalışma taleplerini dengeleyen bilgi çalışmalarını yönetmek için bir yöntemdir. İş öğeleri, katılımcılara görev tanımından müşterinin sunumuna kadar ilerleme ve süreç görüntüsü verecek şekilde görselleştirilir. Kanban, bir üretim sisteminin bütün olarak çalışmasını ve iyileştirmeyi teşvik etmek için doğru bir araçtır.

Kanban, yazılım geliştirmede ne, ne zaman ve ne kadar üretileceği konusunda karar vermeye yardımcı olan görsel bir süreç yönetim sistemi sunmaktadır. Yazılım geliştirme ve IT kaynaklı olmasına rağmen, çalışma sonucu fiziksel değil somut olan herhangi bir profesyonel hizmet için uygulanabilir.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

David Anderson 2010'daki Kanban[1] kitabında Microsoft'un 2004 yılında projelerinde kullandığı kanban teorisinin evrimini anlatmaktadır. Don Reinertsen'ın ikinci nesil Yalın ürün geliştirme konusundaki çalışması, kanban sisteminin benimsenmesini ve veri toplama ve yönetim karar vermede ekonomik bir model kullanılmasını açıklamıştır. 2016 yılında Kanban projelerinin geliştirilmesinde oluşan yöntemlerle ilgili olarak detaylı bir kılavuz yayınlandı.[2]

İlkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanban, kanban tahtasıyla görselleştirmede kullanılan, iş ve iş akışını daha iyi anlamak için şirketlerde süreci değiştirmek adına güzel bir yaklaşımdır.Operasyonel sorunları açığa çıkaran ve sistemi iyileştirmek için işbirliğine teşvik ederek ilerleyen çalışmaları sınırlamakta ve takibini kolaylaştırmaktadır.

Basit bir Kanban panosu

Kanban, projenin evrimsel değişimi, müşteri odaklılığını vurgulayan değişim yönetimi ve hizmet sunumu için iki ilke temelinde kök salmıştır. Kanban yöntemi, belirli bir adımlar şeması önermez ancak mevcut bir süreçten başlar ve sistemde sürekli, aşamalı ve evrimsel değişiklikler gerçekleştirir. Bunu kolaylaştırmak için değişim direncini en aza indirmeyi hedefliyor.

Kanban, bireylerin faaliyetlerinden ziyade ihtiyaçlarını karşılayan ayrıca müşteriye ve çalışmaya odaklanmaktadır. Kanban 29 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'ın altı genel uygulaması vardır: görselleştirme, devam eden çalışmaları sınırlama, akış yönetimi, politikaları açıkça göstermek, geri bildirim döngülerini kullanmak ve işbirlikçi olmaktır.İşi ve sürecini görme, süreci iyileştirme, faydalı değişiklikleri koruma ve arttırma, etkisiz olanı tersine çevirme ve nemlendirme gibi konuları içerir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anderson, David J. (April 2010). Kanban: Successful Evolutionary Change for Your Technology Business. Blue Hole Press. ISBN 0-9845214-0-2.
  2. ^ Anderson, David J.; Carmichael, Andy (2016). Essential Kanban Condensed. Seattle, WA: Lean Kanban University Press. ISBN 978-0-9845214-2-5.