Kabalar, Çal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kabalar
Harita
Ülke Türkiye
İlDenizli
İlçeÇal
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu(+90) 258
İl plaka kodu20
Posta kodu20700

Kabalar, Denizli'nin Çal ilçesine 12 km uzaklıkta olan bir mahalledir. Kabalar insanı genellikle tarımla uğraşır en belirgin tarım ürünleri üzüm ve kekiktir. Yurt dışına birçok gurbetçi göndermiştir. Mahallede okuma yazma oranı yüksektir. Üniversiteye giden gençlerin %90 eğitim fakültesini tercih etmektedir ki bu da mahallenin adını "öğretmen mahallesi" olarak anılmasını sağlamıştır.

Kabalar isminin nereden nasıl geldiği rivayetten öte bir şey değildir. Ayrıca köy halkı yaşlısı genci çoluğu çocuğu ve çalışkanlığıyla bu ismi hak etmemektedir. Okuma yazma oranının yüksekliğinin yanında mahallede yaklaşık yirmi ye yakın insanın bağlama çalması sanata yatkınlığınında göstergesidir. Yine son yıllarda ev yapımı şarapçılığın hijyenik ve tüm besleyici değerlerini koruyarak yapıldığı yer olan mahallede mevcut hükûmetlerin şarapçılığa farklı bakışı yüzünden ev yapımı şarapçılık bitirilmiştir.

Kabalar Köyü Çal / Denizli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kabalar mahallesi çevre köylere nazaran daha merkezi ve Denizli'yi Manisa üzerinden İzmir'e bağlayan yolun geçmesi münasebetiyle daha gözle ve hareketli bir yapıya sahiptir. Mahallenin insanı çok çalışkandır. Bir dönem "Küp Şarapları" dediğimiz evde vatandaşın kendi imkân ve kabiliyetleriyle yaptığı şarapları ünlü ise de zamanla köy halkı üretimi durdurmuştur. Kabalar mahallesinde erkek nüfus oranı kız nüfus oranına göre daha fazladır. Bundan dolayı mahallenin genç delikanlıları evlenmek amacıyla çevre köylere gitmektedirler. Mahallede başta Almanya olmak üzere İsviçre, Fransa, Avusturya, Hollanda olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine çalışmak üzere gidenlerin sayısı oldukça fazladır. Mahallede son yıllarda eğitime verilen önem gittikçe artmaktadır. Kabalar mahallesinde başta öğretmenlik olmak üzere sağlıkçı mühendis ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katılmış vatandaşlar da bulunmaktadır. Üniversiteyi kazanmış öğrencilerin sayısında da artış olmuştur. Mahallenin sosyo-kültürel durumu da her geçen gün yükselmektedir.