Japonya'daki Koreliler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Japonya'daki Koreliler
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Tokyo (Shin-Ōkubo· Osaka (Ikuno-ku)
855.725[1]
Diller
Din

Japonya'daki Koreliler (在日韓国人・在日本朝鮮人・朝鮮人 Zainichi-Kankoku-Jin veya Zainihonchosenjin veya Chōsen-jin), Japonya'da daimi ikamet statüsünde olan veya Japon vatandaşı olan ve 1945'ten önce Japonya'ya göç eden ya da bu göçmenlerin soyundan gelen etnik Korelilerden oluşuyor. Bunlar, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden ve Kore'nin bölünmesinden sonra Japonya'ya göç etmiş Güney Kore vatandaşlarından ayrı bir gruptur.

Halen, pek çok Koreli'nin genel Japon nüfusuna asimile olması nedeniyle Çinli göçmenlerin ardından Japonya'daki en büyük ikinci etnik azınlık grubunu oluşturmaktadır.[2] Japonya'daki Korelilerin çoğunluğu, genellikle Japonya'nın daimi etnik Koreli sakinleri olan Zainichi (在 日, "Japonya sakini") olarak bilinen Zainichi Korelileridir (国人 日韓 ichi Zainichi Kankokujin). Zainichi Korean terimi, yalnızca 1980'lerde Kore'ye giden köklerini izleyen, daha çok 1980'lerde[3] gelen Koreli göçmen dalgasından ve antik çağlara dayanan modern öncesi göçmenlerden ayıran, Japonya'nın uzun vadeli Kore vatandaşlarına atıfta bulunur. Japon halkının ataları kendileri olabilir.[4]

Japonca "Zainichi" kelimesi, "Japonya'da kalmak" anlamına gelen yabancı bir vatandaş anlamına gelir ve geçici ikamet anlamına gelir. Ama, "Zainichi Koreli" terimi, hem Joseon'unu hem de Güney Kore / Kuzey Kore milletlerini elinde tutan ve hatta bazen, ama her zaman değil, Kore kökenli Japon vatandaşlarını tanımlamak içinde kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 재외동포현황 [Current Status of Overseas Compatriots]. Güney Kore: Ministry of Foreign Affairs and Trade. 2015. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  2. ^ Statics Bureau, Ministry of Internal Affairs and Communications (Aralık 2016). "国籍・地域別 在留資格(在留目的)別 在留外国人" [Foreigners by nationality and by visas (occupation)]. s. [1]. 
  3. ^ Hester, Jeffry T. (2008). "Datsu Zainichi-ron: An emerging discourse on belonging among Ethnic Koreans in Japan". Nelson H. H.; Ertl, John; Tierney, R. Kenji (Ed.). Multiculturalism in the new Japan: crossing the boundaries within. Berghahn Books. s. 144–145. ISBN 978-1-84545-226-1Şablon:İnconsistent citations 
  4. ^ Diamond, Jared (1 Haziran 1998). "In Search of Japanese Roots". Discover Magazine. 2 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.