Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Birimleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(JAKOM sayfasından yönlendirildi)

Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Birimleri veya Jandarma KOM Şube Müdürlükleri,[1][2] Organize suçlarla ve uyuşturucu ile mücadele kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı Türkiye'deki İl Jandarma Komutanlıklarında kurulu Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubelerinin adıdır.[3][4]

Yasadışı uyuşturucu ve psikotrop maddelerin üretimi, kullanımı ve ticaretine ilişkin BM sözleşmelerine taraf olan Türkiye, uyuşturucu kaçakçılığında üretim ve tüketim merkezleri arasında transit bir yol olan Balkan rotası üzerinde yer almakta ve uyuşturucu ile mücadele konusunda büyük bir gayret sarf etmektedir.[3]

Bu birimler Ankara ilindeki Jandarma Genel Komutanlığında bulunan Kaçakçılık Ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na bağlıdır. Türkiye genelinde J.Gn.K.'lığına bağlı birliklerin uyuşturucu madde kaçakçılığı men, takip ve tahkiki görevlerine ait işlemleri yürüterek bu konuda gerekli plan ve etüdleri hazırlar. Daire başkanı Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulunun Kuruluşunda görev alır.[5]

İl J.K.'lıklarının kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelede etkinliğini artırmak amacıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubeleri kurulmuştur.

Jandarma Özel Harekât Birlikleri ise nokta operasyonları icra ederek kanun kaçaklarını tesirsiz hale getirir ve ele geçirirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Jandarmadan hap operasyonu". bursadabugun.com. 10 Ocak 2012. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2013. 
  2. ^ "Dizüstü Bilgisayarlı Kaçak Kazıya Jandarmadan Suçüstü". mynet.com. 8 Nisan 2013. Erişim tarihi: 30 Nisan 2013. 
  3. ^ a b "JGNK Tanıtım Kataloğu" (PDF). jandarma.tsk.tr. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2013. 
  4. ^ "Gözaltına alınan 35 kişiden 32'si tutuklandı". yenisafak.com.tr. 11 Nisan 2013. 15 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2013. 
  5. ^ "Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulunun Toplanma, Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik". basbakanlik.gov.tr. 4 Aralık 1987. 21 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2013.