Uluslararası Emmy Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Ödülü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(International Emmy Award for Best Actor sayfasından yönlendirildi)

Uluslararası Emmy En İyi Erkek Oyuncu Ödülü , Uluslararası Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi (IATAS) tarafından, orijinal olarak televizyon için oluşturulmuş bir programdaki erkek oyuncu performansı için verilen bir ödüldür.[1]

Kurallar ve düzenlemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası Emmy En İyi Erkek Oyuncu, televizyon için yapılmış bir kurgu programında (yani bir televizyon filmi, mini dizi, teleroman, drama dizisi veya komedi) bir erkek oyuncu performansına verilir. Uluslararası Akademi kurallarına göre, yalnızca yarışmaya katılan bir programın performansları ödül için uygundur. Aynı sanatçı, farklı yapımlar için ayrı aday olarak gösterilebilir. Aynı yapımdan birden fazla erkek performans da gösterilebilir. Bir sanatçının, uygun olması için öne çıkan bölümün toplam yayın süresinin en az %10'u kadar görünmesi gerekir. Performans bir dizinin parçasıysa, listelenen uygunluk tarihleri içinde yalnızca bir (1) bölüm ilk yayınına sahip olmalıdır.[2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

En İyi Erkek Oyuncu dalında Uluslararası Emmy Ödülü'nün ilk sahibi, Claude-Michel Rome tarafından yönetilen ve TF1 ağı ile GMT Productions arasında bir ortak yapım olan Dans la tête du tueur adlı telefilmdeki rolüyle Fransız Thierry Frémont oldu. İngiliz aktör Ray Winstone, ertesi yıl yapımcılığını Rebecca Hodgson ve John Rushton'ın üstlendiği ve ITV'de yayınlanan Vincent drama dizisi Vincent'taki Vincent Gallagher rolüyle kazandı.

2007'de Hollandalı Pierre Bokma, BBC TV drama dizisi The Street'teki performansıyla ödülü İngiliz aktör Jim Broadbent ile paylaştı. Sonraki yıllarda Emmy ödülü yalnızca İngiliz oyunculara verildi: David Suchet, Maxwell'de Robert Maxwell, Criminal Justice'teki rolüyle Ben Whishaw, The Street için Bob Hoskins ve Sanık için Christopher Eccleston olarak kazandı.

Arjantinli Darío Grandinetti, Bernarda Llorente ve Claudio Villarruel tarafından yaratılan Televisión por la inclusión mini dizisindeki Mario rolüyle 2012'de Emmy kazandı. 2013'te Sean Bean , BBC One drama dizisi Accused'da bir travesti oynadığı için Uluslararası Emmy kazandı. 2014 töreninde en iyi erkek oyuncu ödülü The Tunnel'daki Karl Roebuck rolüyle Stephen Dillane'e gitti.

Hollandalı oyuncu Maarten Heijmans Ramses televizyon dizisi için canlandırdığı aktör ve şarkıcı Ramses Shaffy rolüyle en iyi erkek oyuncu Uluslararası Emmy kazandı[3] Oscar ödüllü Dustin Hoffman, 2016 yılında 44. Uluslararası Emmy Ödülleri'nde en iyi erkek oyuncu seçildi.[4] Kenneth Branagh, BBC dedektif draması Wallender'daki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu dalında Emmy kazandı.[5]

2018'de Danimarkalı yıldız Lars Mikkelsen , drama televizyon dizisi Ride Upon the Storm'daki rolüyle bir aktör tarafından en iyi performansı kazandı. En iyi erkek oyuncu ödülünü 2019’da Şahsiyet dizisindeki performansıyla Türk oyuncu Haluk Bilginer kazandı.

13 yaşındaki İngiliz aktör Billy Barratt, Uluslararası Emmy ödülü kazanan en genç kişi oldu.

Kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2021 RULES & REGULATIONS All Categories (International programs)" (PDF). International Academy of Television Arts & Sciences. 15 Kasım 2021. 28 Ocak 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "RULES & REGULATIONS - INTERNATIONAL PROGRAMS". International Academy of Television Arts & Sciences. 15 Kasım 2021. 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Dutch actor Maarten Heijmans wins Emmy for Ramses Shaffy portrayal". Dutch news. 16 Kasım 2021. 
  4. ^ "Dustin Hoffman, Christiane Paul land best actor prizes at International Emmys". Reuters. 16 Kasım 2021. 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  5. ^ "Kenneth Branagh Wins Best Actor at International Emmy Awards". Nathan Griffin. Irish Film & Television Network. 16 Kasım 2021. 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]