Hylas ve Su Perileri (tablo)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İki su perisinin tasviri

Hylas ve Su Perileri resmi, John William Waterhouse’un 1896 yılı yağlı boya tablosudur. Resim, Ovid ve diğer antik yazarların rivayetlerine dayanarak, içme suyu arayan ve Naiadlar (dişi su perileri) tarafından kaçırılan elim uşak Hylas’ın Yunan ve Roma efsanesinden bir anı tasvir etmektedir.

Hylas ve Su Perileri Manchester Sanat Galerisinde sergilenmektedir.[1]

Evveliyat[değiştir | kaynağı değiştir]

Mit[değiştir | kaynağı değiştir]

Hylas, Dryopianların Kralı Theiodamas'ın oğluydu. Herakles, Hylas'ın babasını öldürdükten sonra delikanlıyı yardımcısı ve dostu olarak yanına almıştı. Her ikisi de, Argo adlı bir gemide Altın Post'u arama görevinde Jason'a eşlik eden Argonotlara katıldılar. Yolculuk esnasında, Hylas, temiz su bulmak için görevlendirildi. Naiadlarla çevrili bir gölete rastladı ve sonrasında periler tarafından büyülenerek suyun derinliklerinde kayboldu.

Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablo 98.2'e 163.3 santimetre ebatlarındadır (38.7 inçe 64.3 inç). Hylas, kırmızı kuşaklı mavi tunik giymiş ve geniş ağızlı bir su testisi taşıyan sade kuşamlı genç bir adam olarak resmedilmiştir. O, gür yeşilliğe sahip bir kayranın içindeki gölete eğilip, su perileri olarak adlandırılan yedi genç kadına doğru uzanır, ki bu su perileri, sarı nilüfer Nuphar lutea'nın ilk tasviri de olmak üzere Nymphaeaceae'nın çiçekleri ve yaprakları arasındaki bir gölette belirirler. Su perileri cıbıldak olup, albatr rengi tenleri ise koyu ama berrak suda ışıl ışıldır. Kestane rengi saçlarının arasında sarı ve beyaz renkli çiçekler bulunur. Belki de sadece iki modele dayanan çok benzer fiziksel özelliklere sahiptirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hylas and the Nymphs 24 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Manchester Art Gallery