Kutsal Duman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Holy Smoke! sayfasından yönlendirildi)
Kutsal Duman
Filmin Fransızca afişi.
YönetmenJane Campion
YapımcıJan Chapman
Jane Campion
SenaristAnna Campion
Jane Campion
OyuncularKate Winslet
Harvey Keitel
Pam Grier
MüzikAngelo Badalamenti
DağıtıcıMiramax Films
Yapım yılı1999
Süre115 dakika
ÜlkeAvustralya
Dilİngilizce

Kutsal Duman (İngilizceHoly Smoke), yönetmenliğini Jane Campion'ın yaptığı, başrollerini Kate Winslet ve Harvey Keitel'ın paylaştığı 1999 ABD yapımı 115 dakikalık film.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralyalı genç bir kız olan Ruth (Winslet), Hindistan'da tatilini geçirmektedir. Tatili bitmesine rağmen anne babasını arayarak bir süre daha orada kalacağını söyler. Sesinde bir gariplik hisseden ailesi bundan hiç de hoşnut olmaz ve bir tarikatın etkisi altına girdiğini düşünmeye başlar. Bunun üzerine Ruth'un ailesi bu konularda uzman olan ve daha önce 200'den fazla benzer vakada çalışmış ruhbilimci PJ Waters'ı (Keitel) çağırır.

Bu arada ailesi Ruth'a babasının ölüm döşeğinde olduğunu söyleyerek Avustralya'ya dönmesini sağlar. Ruth'un gelmesiyle birlikte, üç aşamalı bir program uygulamayı düşünen PJ Waters çalışmaya başlar. 3 gün boyunca bir evde yalnız kalacak olan ikili arasında cinsel yönden yakınlaşma başlaması ile olaylar karışmaya başlar.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kutsal Duman, sinema eleştirmenlerinin gazabına uğramış dolayısıyla da gösterime girdiği 1999 yılında büyük bir gişe başarısı sağlayamamıştır. Yeni Zelendalı yönetmen Jane Champion'ın 1993'te çektiği Piano ile senaryo dalında Oscar sahibi olmasının ardından 1999 yapımı Kutsal Duman yönetmenin düşüşe geçitiğinin bir işareti olarak kabul edildi.

Tüm zamanların en çok hasılat getiren filmi Titanic'de şöhret olduktan sonra önüne yığılan birçok teklifi geri çeviren Kate Winslet'in Kutsal Duman'daki oyunculuğu eleştirildi.

Kutsal Duman, Jackie Brown ile sinemaya geri dönen Pam Grier'in de tam anlamıyla harcandığı film olarak kabul edildi.

Çekimleri esnasında Winslet'in çıplak göründüğü sahneler ile adından oldukça söz ettiren film tüm eleştirilere ve büyük bir gişe başarısı yakalayamamasına rağmen çekim teknikleri ve farklı konusuyla sinemaseverlerin beğenisini kazandı.

Film, Türkiye sinemalarında da gösterime girdi.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım ekibi[değiştir | kaynağı değiştir]