Servis odaklı mimari

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hizmet-yönelimli mîmârî sayfasından yönlendirildi)

Servis odaklı mimari veya hizmet yönelimli mimari (İng. Service-oriented Architecture (SOA)), bilgisayarda sistemlerin işlevselliklerini iş süreçleri etrafında gruplaştırarak sistem geliştirmesi ve bütünleştirilmesinde yol gösteren bir yazılım tasarımı felsefesidir. HYM altyapısı, iş süreçlerine katılan değişik yazılım uygulamalarının birbirleriyle haberleşmek üzere yazılmamış olmalarına rağmen veri alışverişinde bulunmalarını sağlar. Hizmet yönelimi, hizmetlerin işletim sistemleri, programlama dilleri ve diğer teknolojik ayrıntılarla ancak gevşek bir bağ oluşturmasını hedeflenmektedir.[1] HYM, geliştiricilerin başka kullanıcılar tarafından kullanılması amacıyla bir iletişim ağı üzerinden sundukları işlevleri ayrı birimlere ya da hizmetlere[2] böler.[3] Bu hizmetler birbirleriyle veri alışverişiyle veya aralarındaki etkinliği birden fazla hizmet arasında eşgüderek haberleşirler. Birçok yorumcu HYM kavramını eski kavramlar üzerine inşa edilmiş ya da daha eski dağıtık hesaplama kavramlarından geliştirilmiş olduğunu ileri sürerler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Newcomer, Eric (2005). Understanding SOA with Web Services. Addison Wesley. ISBN 0-321-18086-0. 
  2. ^ Bell, Michael (2008). "Introduction to Service-Oriented Modeling". Service-Oriented Modeling: Service Analysis, Design, and Architecture. Wiley & Sons. s. 3. ISBN 978-0-470-14111-3. 
  3. ^ Erl, Thomas (2005). Service-oriented Architecture: Concepts, Technology, and Design. Upper Saddle River: Prentice Hall PTR. ISBN 0-13-185858-0.