Hill Valley

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hill valley sayfasından yönlendirildi)
Hill Valley Şehir Sarayı

Hill Valley, Geleceğe Dönüş Üçlemesinin geçtiği kurgusal kasabadır. Üçleme boyunca kasaba dört farklı zamanda (1885, 1955, 1985, 2015) ve alternatif 1985 yılında görülmektedir. Filmlerde kasaba ile ilgili birçok tarihsel detay ve süregelen tema yer almaktadır.

Hill Valley (Tepe Vadisi) ismi bir oksimorondur. Bununla birlikte, Geleceğe Dönüş II’nin senaryosunun ilk versiyonlarından birinde Hill Valley’nin adını kurucusu William “Bill” Hill’den aldığından bahsedilmektedir.

Yapım aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımcılar, Geleceğe Dönüş’teki kasaba sahnelerini gerçek bir şehir olan Petaluma, Kaliforniya’da çekmeyi planlamışlarsa da gerçek bir yeri farklı zaman periyotlarına uygun şekilde değiştirmenin oldukça pahalı olacağı fark edilmiş ve bu yüzden çekim için Universal Studios tarafından sağlanan alan kullanılmıştır. Şehir meydanı olarak bilinen mekân zaten daha önceden birçok filmde ve televizyon dizisinde kullanılmıştır. Örneğin Hill Valley Şehir Sarayı, Geleceğe Dönüş dışında Bruce Almighty ve Gremlins filmlerinde ve The Offspring grubunun Why Don’t you Get A Job isimli müzik videosunda da kullanılmıştır. Saat Kulesi ise mevcut Şehir Sarayı binasına yapılmış olan çıkarılabilir bir eklentidir.

Kasabanın Tasviri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasabanın Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hill Valley 1850 yılında kurulmuş bir kasaba olarak tasvir edilmiştir. 1880’lerde demir yolu ile San Francisco’ya bağlanmıştır. Geleceğe Dönüş III’ün geçtiği 1885 yılında yeni Şehir Sarayı Binası’nın yapımına başlanmış ve bu bina için hazırlanan saatin yapımı tamamlanmıştır. Yapımına başlanan köprü 1886 yılında tamamlanmış ve bu sıralarda da Eastwood Geçidi ismini almıştır (Bir başka zaman çizgisinde ise bu geçidin aldığı isim Clayton Geçidi’dir).

Kasaba Meydanı[değiştir | kaynağı değiştir]

1955 yılında Hill Valley’de Şehir Merkezi, Şehir Sarayı Binası’nın etrafında oluşmuştur. Şehir Sarayı Binası’nın hemen karşısında çimle kaplı Meydan, dükkânlar, kafeler ve sinema yer almaktadır. 12 Kasım 1955 Cumartesi akşamı saat kulesine düşen yıldırım sonucu saat 10:04’te durmuş ve daha sonra onarılmamıştır. Geleceğe Dönüş I’in sonunda Doktor Brown’un Marty’yi geleceğe göndermeye çalışırken kaza ile kırdığı pervaz da daha sonra Marty 1985'e döndüğünde ve 2015 yılında gittiğinde görülebileceği gibi hiç onarılmamıştır (Ancak Alternatif 1985'te bu parça kırık olarak görünmez).

Marty’nin orijinal zaman dilimi olan 1985'te, 1955 yılındakinden farklı olarak şehir meydanındaki işmerkezlerinin çoğu kapanmış ya da taşınmıştır. Bu bölgede artık, ikinci el eşyalar satan bir dükkân, yoga merkezi ve adult romanlar satan bir dükkân açılmıştır. Sinemada ise porno filmler gösterilmektedir. Şehir sarayı evsizlerin uğrak yeri haline gelmiş harap bir binaya dönüşmüştür. Binanın dışında eskiden çimlerin bulunduğu alan ise otopark olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bob Gale, konu ile ilgili olarak “The Making of Back to the Future” ‘da şöyle demektedir: “Bu durum daha senaryonun oluşmaya başladığı ilk zamanlardan beri hikâyenin en önemli parçalarından biriydi: Bir yeri almak ve 30 yıl boyunca bu yerin nasıl değiştiğini göstermek. Aslında her kasabanın başına gelen şey temelde aynıdır. Şehirlerin dışına büyük alışveriş merkezleri yapıyorlar ve merkezdeki tüm işyerleri yavaş yavaş ölüyor, artık hiçbir şey eskisi gibi olmuyor.”

21. yüzyıla gelindiğinde kasabanın merkezinde bir eskiye dönüş yaşanmış olduğu görülür. Şehir Sarayı artık bir alışveriş merkezi olmuştur. Bu bölgede yeniden işyerleri açılmıştır ve meydanda eskiden otopark olarak kullanılan mekânın yerinde bir havuz bulunmaktadır. Saat kulesi hala 10:04’ü göstermektedir ve alışveriş merkezinin logosunda da saat kulesinin üstüne düşen bir yıldırım görülmektedir.

1955, 1985 ve 2015 yıllarında üzerlerinde “Welcome to Hill Valley” (Hill Valley’e Hoş Geldiniz) yazılı tabelalar görünmektedir. Alternatif 1985'te ise Marty devrilmiş olan tabelanın üzerinde yürürken görünür. “Hill Valley” içindeki “I” harfi, sprey ile boyanarak “E”ye dönüştürülmüş ve böylece tabeladaki yazı da “Hell Valley” (Cehennem Vadisi) haline gelmiştir.

Alternatif Zaman Çizgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleceğe Dönüş II'de Hill Valley’nin çok kötü bir alternatif versiyonu resmedilir. Bu alternatif zamanda, nüfuzlu ve ahlaksız Biff Tannen’ın etkisi ile kumar 1979’da yasal hale getirilmiştir. Tannen’in kurduğu tesisler çevreyi kirletmektedir. Şehir merkezinde yer alan tüm işyerleri de kapatılmış, taşınmış ya da gece kulüpleri ve genelevlerle yer değiştirmiştir. Tannen, polisi de rüşvetle ele geçirmiştir. Bu yüzden suç alıp başını yürümüş ve kasabanın kontrolü motosikletli çetelerin eline geçmiştir. Lise de kapanmış ve Şehir Merkezi Sarayının yerine Biff Tannen’in “Pleasure Paradise Hotel”i kurulmuştur. Saat kulesindeki saat hala 10:04’ü göstermektedir. Bununla birlikte Doktor Brown’un 1955’te kulenin pervazına verdiği hasar yok olmuştur. Biff, Marty’nin annesi Lorraine ile evlenebilmek için Marty’nin babası George McFly’I öldürmüş, kasabayı kontrolünü eline geçirdiği gibi Marty’nin ailesini de eline geçirmiştir.