Hervé Barulea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hervé Barulea
DoğumHervé Barulea
29 Temmuz 1947(1947-07-29)
Meurthe-et-Moselle, Fransa
Çalışma alan(lar)ıKarikatürist, Yazar, Çizer
Takma ad(lar)ıBaru
Ödülleritam liste

Etkiledikleri

Hervé Barulea (d. 29 Temmuz 1947) ya da daha bilinen takma adıyla Baru, Fransız Pilote dergisindeki çizimleri ve albümleriyle tanınan bir Fransız çizgi romancıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalyan baba ve Breton bir anneden dünyaya gelen Hervé Barulea, ilk ve orta öğrenim yılları boyunca resim konusunda çok yetenekli bir çocuk olarak dikkatleri üzerine çekti. Komünist ve işçi kökenli ailesinin "resimle uğraşmanın karın doyurmayacağı" konusundaki baskılarından ötürü bir okulda beden öğretmeni olarak çalışmaya başladı.[2]

Öğretmen olarak mutlu olmadığını yıllar sonra keşfeden Hervé Barulea, resim sanatının farklı bir formu olan çizgi romanla geç bir yaşta, 1975 yılında Tenten ve Spirou dergileri aracılığıyla tanıştı. Çizgi romanın sinema ya da edebiyata göre kıyasla daha düşük ve değersiz bir sanat olduğu yönündeki haksız ön argılar onu bir süre çizgi romandan uzak tutsa da, 1982 yılında Pilote dergisine çizer olarak katıldı.

Jean-Marc Reiser ve José Antonio Muñoz gibi ünlü çizerlerden etkilenen çizgilere sahip olan Hervé Barulea'nın ilk albümü olan Quéquette Blues, kısa zamanda Fransız çizgi romanının klasikleri arasına girdi. Sanatçı, 1985 yılında bu albümle Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali'nde Fransız dilindeki en iyi albüm ödülünü kazandı. Fransa'da her yıl en iyi yerli albüme verilen bu ödülü, 1991 ve 1996'da tekrar kazandı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1985: Alph-Art En İyi Fransız Albümü Ödülü, Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali, Quéquette Blues
  • 1991: Alph-Art En İyi Fransız Albümü Ödülü, Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali, Le Chemin de l'Amérique (Jean-Marc Thévenet ile beraber)
  • 1996: Alph-Art En İyi Fransız Albümü Ödülü, Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali, L'Autoroute du soleil
  • 2010: Angoulême Büyük Ödülü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Angelo Stano: "Dylan Dog'daki her karakter benim bir parçamı taşıyor."". Ters Ninja. 10 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Baru". Lambiek Comiclopedia. 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2014.